Naslovna > Auto moto sport > Predstavljen novi hiperautomobil za Le Mans 2023

Porsche 963

Predstavljen novi hiperautomobil za Le Mans 2023

Njemačka ekipa je takođe potvrdila sastave vozača za novi bolid. Za volanom će sljedeće godine biti Kévin Estre, Michael Christensen, André Lotterer, Laurens Vanthoor, Matt Campbell, Mathieu Jaminet, Dane Cameron i Felipe Nasr...

Novi hiperautomobil Porsche 963 takmičiće se i na FIA Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti i na IMSA WeatherTech SportsCar prvenstvu sljedeće godine. Porsche ima jednu od najbogatijih. Istorija u motosportu od bilo koje marke automobila, a novi 963 će pokušati još više proširiti naslijeđe firme iz Stuttgarta kada počnu trke sljedeće godine. Nastupit će i u Bahreinu kasnije ove godine kao nekonkurentni trkač kako bi unaprijedio svoj razvojni program. Nakon nekoliko uspješnih godina u Le Mansu u novijoj istoriji, Porsche je najavio šokantni izlazak 2018. godine, ali 963 označava povratak u vrhunsku klasu trka izdržljivosti.

 

 

 


U skladu sa LMDh propisima, Porsche 963 je zasnovan na šasiji kategorije LMP2 (klasa ispod LMDh) koju je isporučila Multimatic, firma koja je pomogla u razvoju Ford GT drumskog automobila i vješanja za Ferrarijev 296 GTB Assetto Fiorano model paketa. Aerodinamična karoserija modela 963 ima klasični oblik sportskog prototipa. Međutim, LMDh pravila su dovela do nekih razlika u odnosu na prethodnika, 919 Hybrid. Grupa prednjih svjetala modela 963 je manja, ali još uvijek postoji ogromno peraje na poklopcu motora koje vodi do ogromnog zadnjeg spojlera.

 


Ispod karoserije nalazi se bi-turbo 4,6-litarski V8 motor koji proizvodi 671 KS. Ovaj novi motor je baziran na istom motoru koji je ugrađen u drumski automobil kompanije 918 Spyder, objavljen 2013. godine, dok se DNK motora proteže sve do drugog bivšeg Porsche trkača izdržljivosti, starog brenda RS Spydera. „Nakon 7.889 probnih kilometara tokom prve polovine 2022. godine, na veoma smo dobrom putu, ali ima još posla koji treba da se uradi do početka sljedeće sezone“, rekao je Tomas Laudenbah, potpredsednik Porsche Motorsport-a.

Datum objave: 25/06/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook