Naslovna > Vijesti > Predstavljen novi T7 Multivan

Volkswagen Transporter

Predstavljen novi T7 Multivan

Volkswagenov novi kombi MPV je baziran na MQB platformi i opremljen plug-in hibridnom tehnologijom, modernim sigurnosnim sistemima i praktičnim rješenjima u enterijeru...

Proizvođač iz Wolfsburga je predstavio svoj novi MPV kombi T7 Multivan koji će nasljediti odlazeći T6 Caravelle. Prethodni model je bio baziran na komercijalnom Transporter modelu, a T7 se predstavlja kao potpuno novi model koji će zamijeniti Tourana i Sharana dok će T6 i dalje ostati u proizvodnji kao komercijalno kombi vozilo. U gami će mu se još pridružiti i električni model baziran na legendarnom Bulliju naziva ID. Buzz, koji će biti predstavljen sljedeće godine. Eksterijer novog putničkog kombija preuzeo je dizajnerske elemente osme generacije Golfa i ID. serije uključujući spojene LED svjetlosne grupe, jasne linije i horizontalno postavljena zadnja svjetla. Tanki A stubovi bi trebali poboljšati preglednost prema naprijed, dok će velike staklene površine stvoriti utisak prozračnosti u enterijeru.

 

 


Velika zadnja klupa je zamijenjena pojedinačnim sjedištima koja su praktičnija i do 25 procenata lakša u odnosu na prethodnika. Mogu se pomjerati i rotirati, a između njih je smješten i podesivi sto na rasklapanje. Potpuno ravan pod olakšava retanje u kabini, a po prvi put je dostupan i stakleni panoramski krov. Na centralnoj konzoli se nalaze 10.25-inčni ekrani digitalne instrument table i infotainment sistema sa USB-C portom, a kao opcija se prvi put nudi i head-up displej. Elektronska parkirna kočnica je sada dio standardne opreme kao i DSG automatski mjenjač bez ručice koji oslobađa dodatno mjesto za putnike u prednjem redu. Kada je svih sedam sjedišta rasklopljeno, dostupno je 469 litara prtljažnog prostora koji uklanjanjem zadnjeg reda raste na 1.844 litre. T7 Multivan se nudi u dvije dužine, 4.973 mm i 5.173 mm sa maksimalnim tovarnim kapacitetima od 3.672, odnosno 4,053 litre.

 

 


Među ponuđenim motorima će se naći i novi plug-in hibrid dostupan u Golfu i Passatu GTE. E-Hybrid kombinuje 1.4-litarski benzinac sa elektromotorom i razvija 218 KS, dok baterija od 13 kWh dozvoljava isključivo električni domet od oko 50 km. U ponudi se još nalaze i dva benzinska motora. Manji 1.5 TSI razvija 136 KS, a veći 2.0 TSI raspolaže sa 204 KS. Interesantan je izostanak 2.0 TDI motora koji će se u ponudi naći tek od sljedeće godine. Što se tiče sigurnosnih sistema, dostupni su automatsko kočenje, prepoznavanje saobraćajnih znakova, kamere sa pregledom od 360 stepeni i održavanje vozila u traci. Travel Assist opcija poluautonomne vožnje je takođe prisutna, kao i Car2X sistem koji komunicira sa okolnim vozilima i otkriva potencijalne probleme i zastoje na putu.

Datum objave: 11/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook