Naslovna > Automobili > Volvo > V40 > Predstavljen novi V40 u Zagrebu

Volvo

Predstavljen novi V40 u Zagrebu

Nedugo nakon premijere u Ženevi, Volvo V40 prezentovan je i u Zagrebu, čime je i zvanično počela prodaja švedskog kompakta i na području zemalja JI Evrope.

Koliko je ovaj model važan za Volvo upravo je u Ženevi otkrio Stefan Jacoby, koji je rekao da će ovaj model iz temelja promijeniti odnos snaga u C segmentu. Šta je to zbog čega je ovaj model specifičan u segmentu, otkrio nam je gospodin Davor Ričković, voditelj Volvo proizvoda za JI Evropu.„Volvo V40 je automobil koji u C segment donosi dah premiuma. Od ovog modela zaista očekujemo mnogo, jer je u njegov razvoj mnogo i uloženo, a sve se to vidi i osjeti tokom vožnje. S ponosom možemo reći da je V40 trenutno nudi najviše u segmentu i zaista konkurent iće se morati potruditi da pariraju našem modelu.“ – rekao je  Davor Ričković, voditelj proizvoda za JI Evropu Volvo Car Austria.

 

Novi Volvo V40 u premium kompaktnu klasu ulazi raskošnim eksterijernim dimenzijama, tačnije dužinom od 4.369, širinom od 1.802, visinom od 1.420, te međuosovinskim razmakom od 2.647 mm, a tu je i naglašeno luksuzni izgled koji naglašava auru kompaktnog automobila sa sadržajima i karakteristikama vozila klase iznad. Enterijer karakterišu kvalitetni materijali i vrhunska ergonomija, kao i prostranost bez obzira nalazili se na prednjim sjedištima ili zadnjoj klupi. Prtljažnik Volvoa V40 ima dva nivoa i zapreminu od 335 litara, a u slučaju potrebe može se povećati uobičajenim preklapanjem zadnje klupe.

 

Novi Volvo V40 nudi vrhunski nivo vozne dinamike zahvaljujući pažnji posvećenoj brojnim vitalnim elementima. Tako je podvozje dizajnirano kako bi ponudilo istinski užitak u vožnji, dok ponuda motora uključuje provjerene Volvo agregate - od superštedljivog D2 dizelaša sa 115 KS koji emituje tek 94 grama CO2 po kilometru, do moćnog T5 turbobenzinca sa 254 KS koji omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,7 sekundi. Svi motori, bez obzira na opciju mjenjača, serijski dolaze sa start/stop sistemom, te regeneracijom kočione energije. Među novim sigurnosnim elementima posebno se ističe i prvi vazdušni jastuk za pješake. On svojom aktivacijom podiže poklopac motora, te dijelove A nosača krova i vjetrobranskog stakla, redukujući tako eventualne povrede pješaka. Osim ove svjetske inovacije Volvo 40 nudi i čuveni sistem otkrivanja pješaka s opcijom automatskog kočenja, sistem za pomoć pri održavanju pravca kretanja, te asistenciju pri parkiranju. City Safety sistem izbjegavanja sudara pri nižim brzinama dodatno je unaprijeđen i sada funkcioniše do brzine od 50 km/h.

 

 

Volvo V40 uskoro stiže i u našu zemlju, gdje bi trebao biti i više nego opasan protivnik premijum konkurentima kao što su Audi A3, novi Mercedes A klase, te BMW serije 1. Volvo očekuje godišnju prodaju od približno 90.000 jedinica, a čak 85% proizvedenih primjeraka namijenjeno je tržištu Evrope.
 

Datum objave: 31/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook