Naslovna > Automobili > McLaren > 600LT > Predstavljen snažniji model 600LT
FOTO GALERIJA (7)

McLaren

Predstavljen snažniji model 600LT

Pogon osigurava 3,8-litarski twin-turbo V8 iz modela 570S, osnažen na 600 ks. Najveći obrtni moment ovog pogonskog stroja iznosi 620 Nm, a isti se prenosi na zadnje točkove putem sedmostepenog mjenjača s dvostrukim kvačilom...

Kompanija McLaren predstavila je najnoviji superautomobil iz porodice Sports Series, model 600LT. Ovaj novitet popunjava prazninu između Sports Series verzije modela 570S i 720S, pri čemu LT znači Longtail, što u McLarenovom vokabularu označava modele orjentisane na trkačke staze. Ovaj novitet je tek treći McLaren s oznakom LT. Poput prethodnih modela s ovom oznakom, F1 GTR LT i 675LT, novi McLaren donosi kombinaciju smanjene mase i veće snage te unaprijeđene aerodinamike. Model 600LT se temelji na McLarenu 570S u odnosu na koji je, navodi proizvođač, izmijenjena četvrtina dijelova. Pogon osigurava 3,8-litarski twin-turbo V8 iz modela 570S, osnažen na 600 ks. Najveći obrtni moment ovog zastrašujućeg pogonskog stroja iznosi 620 Nm, a isti se prenosi na zadnje točkove putem sedmostepenog mjenjača s dvostrukim kvačilom. Uz povećanu snagu, McLaren 600LT je i olakšan u odnosu na prethodnika i to oko 96 kg što ukupnu masu spušta na 1247 kg.

 

 

Ovakvo smanjenje mase je ostvareno zahvaljujući novoj karoseriji od ugljeničnih vlakana, skraćenoj izduvnoj cijevi koja završava s gornje strane vozila te školjkastim sjdištima sličnim onima s modela P1. Povrh toga, uz doplatu je moguće dobiti još lakša sjedišta, kao u modela Senna.U duhu oznake Longtail, automobil je produžen za nekih 7,4 cm, prvenstveno zahvaljujući produženom difuzoru, zadnjem krilu i prednjem splitteru koji zajedno znatno unaprjeđuju aerodinamički pritisak. Ostale izmjene uključuju bolje kočnice, kruće nosače motora, unaprijeđeni odziv na gas i odziv upravljača te pneumatike Pirelli P Zero Trofeo R. Koliko god bio napredan, uz McLaren 600LT je moguće naručiti i dodatnu opremu poput krova od ugljeničnih vlakana te prednjih blatobrana sa sistemom za hlađenje, napravljenih od jednakog materijala. Početak proizvodnje je najavljen za septembar ove godine i trajaće godinu dana. Automobil će biti ručno izrađivan u pogonima McLaren Automotive-a u Wokingu, a knjiga narudžbi je otvorena. Početna cijena je 209.800 eura.

Datum objave: 30/06/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook