Naslovna > Automobili > BMW > XM > Predstavljen tek drugi samostalni BMW M model

BMW XM Concept

Predstavljen tek drugi samostalni BMW M model

Bavarci su predstavili novi za sada konceptni automobil XM, krosover sa priključno-hibridnim pogonskim sklopom i visokim težištem...

Prije svega važno je napomenuti da predstavljeni koncept XM dolazi kao prethodnica istoimenom modelu namijenjenom za fabričku proizvodnju. Komercijalni XM trebao bi biti predstavljen naredne 2022. godine, dok bi na tržištu trebao biti dostupan u nekom momentu 2023. godine. Ispod poklopca motora trenutne koncept verzije XM-a, nalazi se priključno-hibridni pogosnki sklop ukupne snage 750 KS i 1000 nm obrtnog momenta.  Prilikom predstavljanja proizvođači su naznačili da je XM u mogućnosti da prijeđe oko 48 kilometara na isključivo električnom pogonu u toku jednog punjenja, e komponente, novorazvijenog M hibridnog pogonskog sklopa.

 

 

 

 

 


Stilski spolja, ovaj automobil predstavlja budućnost dizajna novih automobila bavarskog proizvođača. Tako se naprijed posebno ističu veoma glomazni bubrezi, velikih dimenzija, jednim od najvećih u kompletnoj BMW ponudi. Ogromni okviri bubrega imaju osvijetljene okvire koji im daju jedinstvenu prisutnost noću, dok se sa strana nalaze tanka LED prednja svjetla, koja su podijeljena u dva odvojena modula. Masivne bubrege u istom stilu nadopunjuju masivni 23- inčni točkovi, sa 14 kraka, a nazad se nalaze četiri trouglasta otvora za ispust gasova, koji su integrisani u stražnji branik. Ultra tanka LED zadnja svjetla protežu se od ruba poklopca prtljažnika skroz do blatobrana, dok stražnje staklo ima jedinstveni klinasti dizajn. Unutrašnjost ovog modela je jedinstvena, pa tako stilsko riješenje predstavlja kombinaciju retro smeđe kože sa modernim bakarnim i karbonskim detaljima i materijalima. Udobnost viskoko kvalitetnih sjedišta i najnovija verzija iDrive 8 koja krasi instrument tablu sa masivnim zakrivljenim interfejsom, dodatno povećavaju osjećal luksuza. BMW Concept XM je za sada samo koncept, ali će serijska verzija biti predstavljena negdje sljedeće godine. Cijene, naravno, nisu dostupne, ali sigurno je da XM neće biti jeftin i za očekivati je da će nadmašiti brojku od 100.000 eura.

Datum objave: 30/11/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook