Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > A Klasa > Predstavljena A Klasa
FOTO GALERIJA (10)

Geneva Motor Show

Predstavljena A Klasa

Samo dan prije otvaranja vrata,najvećeg i naznačajnijeg Sajma automobila u Ženevi, Mercedes je zvanično predstavio treću generaciju A klase

Nova A klasa je spoj radikalnog i konzervativnog iz prethodne dvije generacije. Da objasnimo konzervativno. Nova A klasa je napustila princip malog monovolumena i bliža je hatcbacku, dok je radikalna zbog činjenice da je daleko od sportskog i nježnog dizajna, izvana i iznutra. Kako je i najavljeno konceptom istog imena prošle godine, nova A klasa je izgrađena na MFA (modular front architecture) platformi.

 

Dužina vozila je 4,292 mm, širina 1,780mm i visina 1,433 mm. U poređenju s najvećim konkurentom, BMW-om serije 1, nova A klasa je 32 mm kraća, ali za 15-tak mm šira i visočija. Za razliku od BMW 1, koji ima pogon na zadnje kotače, nova A klasa ima pogon na prednje točkove, što bi trebalo osigurati više iskoristivog prostora u unutrašnjosti. Kada se novi Mercedesov model nađe na tržištu, ponudit će bogatu paletu dizelskih i benzinskih agregata. Što se tiče benzinaca u ponudi će se naći tri agregata  sa četiri cilinda. A180 biće opremljen 1,6-litarskim agregatom sa turbopunjačem sa 121 KS; A200 će imati isti agregat sa 154KS, dok će A250, najjači model s benzinskim agregatom pogoniti 2,0-litarski benzinac sa turbom iz kojeg izlazi 208 KS.

 

Na polju dizelaša, situacija je sljedeća: A180 CDI opremljen je 1,8-litarskim agregatom sa 108KS i 205 Nm; A200 CDI ima isti agregat sa 134 KS i 300 Nm., dok je najači dizelski model A220 CDI sa 2,2-litarskim agregatom od 168 KS i 350 Nm.  Svi nabrojani agregati u novoj A klasi standardno dolaze sa Start/Stop sistemom, te su upareni sa novorazvijenim šestostepenim manuelnim mjenjačem, ili opcionalno sa sedsmostepenim DGS-om sa duplim kvačilom. Pored ovog, od Mercedesa se očekuje skoro predstavljanje nove A klase u AMG izvedbi, čiji bi agregat trebao isporučivati više od 300 KS.  Treba istaći i činjenicu da je model opremljen raznovrsnim elekstronskim, sigurnosnim sistemima kao što su Blind Spot Assist i Lane Keeping Assist, a infotaimant sistem je sposoban prepoznati mobilne uređaje kao što su iPhone. Nova A klasa u prodaji na Starom kontinentu naći će se u septembru ove godine. 

Datum objave: 06/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook