Naslovna > Automobili > Toyota > Land Cruiser > Predstavljena nova generacija legendarnog terenca

Toyota Land Cruiser

Predstavljena nova generacija legendarnog terenca

Land Cruiser 300 je predstavljen sa novim sistemom vješanja i šestocilindarskim benzinskim i dizel motorima, ali nažalost neće biti dostupan kupcima u Evropi...

Japanci su nakon serije 200 koja je debitovala davne 2007. godine konačno predstavili potpuno novu generaciju svog slavnog modela. Land Cruiser 300 je konstruisan na novoj GA-F platformi i donosi brojne novitete poput V6 agregata, redizajniranog sistema vješanja i automatske transmisije sa 10 brzina. Eksterijer je zamišljen u stilu tipičnih terenaca sa robusnim dizajnom i akcentom stavljenim na off-road karakteristike. Enterijer sa druge strane odaje znatno luksuzniji i moderniji utisak zahvaljujući visokom kvalitetu materijala i velikom displeju infotainment sistema sa opcijom integracije pametnog telefona. Novi land Cruiser je prvo vozilo kod koga je nova TNGA platforma postavljena na šasiju terenca, a stari V8 agregati su zamijenjeni 3.5-litarskim benzincem i 3.3-litarskim dizelašem sa dva turbo punjača u cilju ostvarivanja bolje efikasnosti i vozne dinamike.

 

 


Zvanične informacije o performansama automobila nisu objavljene, ali u Toyoti ističu da je novi Land Cruiser sa desetostepenim automatskim mjenjačem 200 kg lakši i ispušta 10 procenata CO2 manje od odlazećeg modela. Iako je model 300 ostao jedan od rijetkih tipičnih terenaca, veliki trud je uložen u poboljšanje ponašanja u vožnji u svim uslovima zahvaljujući novom dinamičkom sistemu vješanja koji se brzo adaptira na detektovanu podlogu, a putnicima će biti dostupan i sistem kamera pomoću kojih će moći da prate stanje oko vozila. Land Cruiser 300 će početi sa prodajom tokom ljeta, ali nažalost neće biti dostupan na tržištima Zapadne Evrope. Iako legendarni model ima mnoge poklonike širom svijeta, evropsko tržište sa strogim propisima i restriktivnim mjerama više nije gostoljubivo za velike terence, pa je umjesto Land Cruisera kupcima na starom kontinentu dostupan nedavno predstavljeni model Highlander, koji je ponuđen sa hibridnim varijantama i znatno bolje prilagođen novim zahtjevima.

Datum objave: 10/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook