Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > EQ Serija > Predstavljena performantna električna limuzina

Mercedes-AMG EQS

Predstavljena performantna električna limuzina

Na sajmu automobila IAA mobility u Minhenu će debitovati premium AMG verzija potpuno električnog modela EQS, čiji je standardni model otrkiven ranije ove godine...

Električni AMG EQS jedan je od 5 potpuno električnih modela koje će njemački proizvođač automobila predstaviti na sajmu IAA Mobility u Minhenu, a ujedno ovo je i prvi model iz EQ serije koji dobija AMG performantnu verziju. AMG marka je poznata po proizvodnji modela sa moćnim pogonskim sklopovima, pa ni ovaj model nije izuzetak, zapravo riječ je o drugom najmoćnijem automobili proizvedenom od strane Mercedesovog podbrenda. Snagu od nevjerovatnih 751 KS dostiže u Race Start načinu rada sa funkcijom Boost, i zahvaljujući AMG Dynamic Plus paketu, što ovom modelu omogućava da brzinu od 0 do 100 km/h, dostigne za svega 3,4 sedunde, dok maksimalna brzina iznosi 249 km/h.

 

 

 

 

 

Međutim pogonska jedinica standardnog modela imaće 649 „konjskih snaga“, a samim tim i nešto slabije brojke od moćnije verzije. Pogonski sklop ovog modela sastoji se od dva električna motora, koji su prilagođeni i specifični za AMG, a snaga će se prenositi na sve točkove. Takođe ovaj automobil nudi pet načina vožnje: „Slippery, Comfort, Sport, Sport+, i Individual“. Comfort je orijentisan na omogućavanje maksimalnog dometa, dok se Sport i Sport+ fokusiraju na optimizaciju automobila za najjače performanse. Ovim načinima vožnje pridodat je i AMG Sound Experience sistem, akustična komponenta koja dodaje zvukove performansama automobila, a koja prilagođava i vanjsko i unutrašnje audio iskustvo. Vozači mogu izabrati tri karakteristike zvuka - uravnotežen, sportski i snažan. Postoje i jedinstveni zvukovi za način rada Race Start i jedinstveni AMG zvuk dobrodošlice. 21-inčni aluminijumski naplaci su standardni, iako su dostupni i drugi opcionalni dizajni od 21 i 22 inča. Dok snaga zaustavljanja dolazi iz snažnog kočionog sistema koji se sastoji od 17-inčnih prednjih diskova i čeljusti sa šest klipova, a opciono su dostupna i keramička kočiona kliješta crvene boje. Još jedan od opcionih paketa je i „Executive Rear Seat Package“ sa sjedištima koja imaju opcije grijanja i masaže. Unutrašnjost kabine ovog modela sadrži brojne detalje kakarteristične za AMG performantna vozila. Prije svega ističe se kompanijin MBUX Hyperscreen koji dolazio kao dio standardne opreme, odlikuje ga displej sa oznakom AMG na instrument tabli i druge funkcije ekskluzivne za modele ove marke. Tu je i kakarteristični dizajn upravljača, sportske papučice AMG-a, oznaka AMG-a na pragovima, AMG podne prostirke i obloge od karbonskih vlakana. Široka ponuda funkcija i postavki u unutrašnjosti nastavlja se sa sadržajima poput grijanog upravljača, grijanih stražnjih sjedišta, grijanih, masirajućih prednjih sjedišta, panoramskog krovnog prozora, zimskog paketa (grijanje vjetrobrana i sistema za pranje), šest USB-C portova i Burmester 3D ozvučenja. Takođe novi AMG EQS je opremljen najnovijim sistemima za pomoć vozaču i sigurnosnim funkcijama. Ovaj automobil će na tržištu biti dostupan sljedeće 2022. godine, dok u Mercedesu još nisu objavili koliko će kupci morati izdvojiti novca za njega, ali sigurno je da će performantni AMG EQS biti osjetno skuplji od standardnog EQS modela.

Datum objave: 06/09/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook