Naslovna > Automobili > Porsche > Panamera > Predstavljena potpuno nova generacija Porsche Panamere
FOTO GALERIJA (20)

Porsche Panamera

Predstavljena potpuno nova generacija Porsche Panamere

Pred velikim brojem uzvanica predstavljena je potpuno nova, druga generacija Porscheove sportske limuzine Panamera.

Tokom prezentacije moglo se ćuti da nova Panamera cilja na kupce koji su se do sada odlučivali za Mercedes-Benz S Class ili Maserati Quattroporte.

Novinari su saznali da će se u narednih 18 mjeseci predstaviti verzija Sport Turismo koja zapravo predstavlja karavansku verziju. Nešto slično mogli smo vidjeti 2012. godine u vidu koncepta…

 

 

Na osnovu dostupnih press materijala lako se da zaključiti da je od 2009., kada je svjetlo dana ugledala prva generacija Panamere, do danas napravljen ogroman korak naprijed. Na novoj platformi međuosovinski je razmak produžen za 30 mm od čega najveću korist imaju putnici na zadnjoj klupi.

 

 

 

 

 

Po očekivanju klijentele oprema je najbolja moguća koja se u ovom trenutku može zamisliti. Iako za ovu klasu automobila podatak o zapremini prtljažnika ne bi trebao biti od presudne važnosti recimo da je ona 495 litara kada su sva sjedišta u funkciji. U slučaju potpunog obaranja zadnjih sjedišta na raspolaganju je prostor zapremine 1.304 litara.

Baznu verziju pokretat će novi 2.9 litreni V6 benzinac. Iznad njega je pozicioniran 4.0 litreni V8 Euro6 benzinac dok će ljubitelji dizelaša po prvi put moći uživati u čarima V8 dizelaša.

Najslabiji agregat daje 440 KS i 550 Nm obrtnog momenta što će većini biti više nego dovoljno jer će se ubrzanje od 0 do 100 km/h završiti za 4.2 sekundi dok će se kazaljka brzinomjera zaustaviti iznad oznake 289 km/h.

Drugu krajnost predstavlja V8 Bi-turbo sa 550 KS i 770 Nm obrtnog momenta. S njim se iz stanja mirovanja do prvih 100 km/stigne za 3,6 sekundi i ostvari 306 km/h.

Sa 442 KS ni dizelaš nije bez sportskih ambicija. Ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,5 sekundi je sve samo ne sporo…

Prvi će se primjerci kupcima isporučiti u novembru mjesecu ove godine. Bazni model će se moći nabaviti za 113.027 eura dok je na Panameri Turbo istaknuta cijena od 147.950 eura… 

Datum objave: 29/06/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook