Naslovna > Automobili > Škoda > Karoq > Predstavljena redizajnirana verzija krosovera

Škoda Karoq

Predstavljena redizajnirana verzija krosovera

Nakon četiri godine od premijere modela i više od 500.000 zabilježenih prodaja, češki proizvođač je predstavio verziju redizajna srednjeg ciklusa, i time produžio vijek trajanja svome automobilu...

Najznačajine novine koje donosi ažurirani Karoq nalaze se u izmjeni dizajna pojedinih spoljašnjih segmenata, te unaprijeđenja u unutrašnjosti kabine. Primjenjivanje tehnološki naprednijih sistema i postavki glavna je karakteristika novog Karoqa. Naličje automobila dobija bolago restilizovani branik i masku hladnjaka, u ponudi su i novi točkovi različitih dimenzija, sa optimizovanom aerodinamikom. Međutim spolja najviše pažnje privlači redizajnirana arhitektura svjetlosnih sklopova, kako naprijed tako i nazad. Prednji sklop sastoji se iz dvije grupacije, od kojih je gornja glavna, a u njegovom sastavu se nalazi i LED osvjetljenje, koje je dostupno od osnovne verzije. U višim paketima opreme, opciono dostupna je i Matrix tehnologija osvjetljenja. Osvjetljenje nazad, je takođe redizajnirano sa tanjim elementima.

 

 

 

 

 


U kabini se nalazi nekoliko zanimljivih novina, prije svega u smislu tehnoloških i bezbjedonosnih unaprijeđenja.  Tako su sada dostupna i elektropokrenta sjedišta, kao i sistem autonomnog kočenja, koji obavlja svoje dužnosti i prilikom kretanja unazad. Ispred vozača sada će su u uvodnoj verziji nalaziti digitalni pokazatelji informacija, koje će se projektovati na ekranu veličine 8 inča, dok je u višim paketima opreme dostupan i 10.25 inčni ekran, sa još više podataka i preglednosti. Središnji dio centralne konzole zauzeće napredni multimedijalni sistem, sa dimenzijama koje, u zavistnosti od verzije modela, mogu biti 6.5, 8, 9.2 inča. Ispod poklopca motora neće biti promjena, pa će i novi Karoq preuzeti identičnu paletu motora kao od svog prethodnika. Idalje kupci neće moći da biraju hibridne verzije već isključivo modele sa SUS agregatima,  od kojih su dostupni benzinci 1.0 TSI sa 110 konjskih snaga i 1.5 TSI snage 150 KS. Dizeli su dostupni u varijanti 2.0 TDI sa 116 ili 150 konjskih snaga dok se verzija Sportline se oslanja na motor 2.0 TSI sa 190 konjskih snaga. Nepromijenjeni su ostali i sistemi prenosa snage na točkove, a to su šestostepeni manuelni mjenjač i sedmostepeni DSG automoatik. Kupci restilizovanog SUV Karoqa mogu da očekuju u autosalonima od proljeća naredne godine.

Datum objave: 01/12/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook