Naslovna > Automobili > Nissan > Qashqai > Predstavljena treća generacija popularnog crossovera

Nissan Qashqai

Predstavljena treća generacija popularnog crossovera

Nakon velikog broja najava, Nissan je konačno predstavio potpuno novu generaciju najpopularnijeg crossovera u gami, modela Qashqai koji donosi oštre linije, modernu tehnologiju i nova rješenja hibridnog pogonskog sklopa...

Sa preko tri miliona prodatih primjeraka u Evropi, nema sumnje da Qashqai predstavlja izuzetno bitnu kariku japanskog proizvođača. Iz tog razloga, veliki teret je pao na leđa treće generacije popularnog crossovera koji je danas zvanično predstavljen. Donosi velike promjene s vanjske strane, prije svega kada je u pitanju prednji dio automobila, te potpuno drugačiji i moderniji enterijer sa prisustvom velikog broja najnovijih tehnoloških rješenja.

 

 


Novi Qashqai usvaja dizajn sa oštrim linijama i dodaje neobično dizajnirane prednje svjetlosne grupe koje smo djelimično vidjeli prilikom teaser najava u proteklom periodu. Crossover je i u pogledu dimenzija narastao, 35 mm je duži, 32 mm širi, i 25 mm viši u odnosu na prethodnika. Izdužena silueta dovela je do međuosovinskog razmaka od 20 mm. Veličina novog Qashqaija dodatno je naglašena sa opcionim 20-inčnim točkovima. Pored točkova, premijeru na novom modelu dobila su i Full LED matrix svjetla. Na raspolaganju  je 11 boja karoserije sa pet dvobojnih kombinacija za veće mogućnosti personalizacije.


I u kabini je došlo do velikih izmjena, prostor za putnike sada je veći nego ranije, a pored toga napravljen je veliki skok i u pogledu materijala. Veliki tehnološki skok napravljen je sa novim sistemom multimedije koji dolazi na ekranu od 9 inča, dok se ispred vozača našao 12,3-inčni ekran za prikaz instrumenata. Uz doplatu, dostupan je i head-up displej dijagonale 10,8 inča, za kojeg Nissan tvrdi da je najveći u svom segmentu. Za maksimalnu udobnost kupci će moći odabrati i posebno luksuzna sjedišta sa opcijom masaže.

 


Što se tiče pogonskih sklopova, Nissan ima jednostavnu ponudu. Za početak, nema dizelske varijante, a umjesto toga novi Qashqai se nudi sa blago hibridnim 1,3-litarskim turbobenzinskim motorom koji razvija 138 KS i 240 Nm ili u snažnijoj izvedbi 156 KS i 260 Nm. U obe varijante pogon je rezervisan za prednje točkove uz šestostepeni manuelni mjenjač. Prilikom odabira CVT mjenjača, kupci imaju izbor između prednjeg i pogona na sva četiri točka, ali samo u snažnijoj varijanti od 156 KS.

 


Za dodatnu elektrifikaciju pored blago hibridne Nissan nudi posebnu e-Power tehnologiju koja dolazi uz 1,5-litarski benzinski motor i omogućava ukupnu snagu od 187 KS i 330 Nm. Najzanimljivija priča oko ovog sistema jeste upravo benzinski motor koji u ovom slučaju ima ulogu isključivo da proizvodi električnu energiju, dok se za pokretanje točkova koristi samo elektromotor. Ovakav pogonski rezervisan je za pogon na prednjoj osovini. Hibridna tehnologija ,,opteretila“ je Qashqai u pogledu ukupne mase, ali zahvaljujući CMF-C platformi inženjerima je omogućeno da rasterete crossover na pojedinim segmentima. Tako su na primjer zadnja vrata lakša za 2,6 kg upotrebom kompozitnog materijala. Aluminijum je korišćen za sva vrata, prednje blatobrane i poklopac motora čime je smanjena masa za 21 kg.


Novi Qashqai bi trebalo da se pojavi u prodaji ovog ljeta, a cijene će tek biti potvrđene. Uvođenjem hibridnih sistema i povećanjem tehnologije, za pretpostaviti je da će novi Qashqai imati i nešto veću cijenu nego što je to slučaj sa aktuelnim modelom.

Datum objave: 18/02/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook