Naslovna > Suzuki > Jimny > Predstavljena verzija sa petoro vrata

Suzuki Jimny

Predstavljena verzija sa petoro vrata

Maruti Suzuki će sastaviti Jimny 5-door u fabrici Gurugram i već prima narudžbe u Indiji gdje će se naći u prodaji u maju. Ostala tržišta će uslijediti, uključujući Afriku, Australiju i Latinsku Ameriku...


Nakon nekoliko mjeseci špijunskih snimaka, Suzuki je konačno predstavio Jimny sa petoro vrata. Model tehnički dolazi iz kompanije Maruti Suzuki iz New Delhija i debitovao je na indijskom Sajmu automobila. To je i dalje terenski automobil poznatog oblika, ali sada znatno veći za smještaj zadnjih vrata koja omogućavaju pristup daleko prostranijoj kabini. Dok je kei verzija automobila Jimny sa troja vrata koja se prodaje u Japanu duga 3.39 m, globalni model se proteže na 3.64 m, dok nova verzija sa 5 vrata ima 3,98 m. Njegovo međuosovinsko rastojanje je produženo na 2.590 mm, što ga čini za značajnih 340 mm dužim od onog kod varijante sa 3 vrata. Snaga dolazi od blago hibridnog 1,5-litarskog benzinskog motora koji proizvodi 105 KS pri 6.000 o/min i 134 Nm pri 4.400 o/min koji se isporučuje sistemu pogona na sva četiri točka.

 

 


Zadržao je uspravan i kutijast stil donatorskog automobila i dobio crni krov u kontrastu s kinetično žutom glavnom bojom. Rašireni lukovi točkova, okrugla prednja svjetla, prednja rešetka sa letvicama, otkrivene zadnje šarke i off-road gume su neke od poznatih osobina naslijeđenih od modela sa 3 vrata. Vozi se na 15-inčnim točkovima sa gumom 195/80 i ima  rezervni točak sa crnim poklopcem nazad. Unutrašnjost je u velikoj mjeri prenijeta sa standardnog Jimnyja, sve do ručke na suvozačevoj strani instrument table i lažnih otvorenih šrafova. Indijski model ima zadnju klupu koja može da primi do tri putnika. Sa podignutim zadnjim sjedištima, ima kapacitet prtljažnika od 208 litara, koji se može proširiti na 332 litra  nakon preklapanja klupe.

 


Izbor mjenjača uključuje petostepeni manuelni i četvorostepeni automatski pretvarač obrtnog momenta. Vlasnici Suzuki Jimny 5-vrata će moći da biraju između dvije ili četiri vuče, te visokog i niskog načina vožnje za neke ozbiljne terenske uslove.

Datum objave: 13/01/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook