Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > E klasa > Predstavljene dimenzije koncepta i dizajn enterijera

Nova Mercedes E-Klasa

Predstavljene dimenzije koncepta i dizajn enterijera

Sportski, kvalitetni, digitalni - ova tri atributa opisuju dizajn enterijera. Instrument tabla oblikuje digitalno iskustvo u unutrašnjosti. Ako je E-Klasa opremljena opcionim ekranom suvozača, velika staklena površina se proteže do centralnog ekrana. Vizuelno odvojen od ovoga je ekran instrument table visoke rezolucije u vidnom polju vozača...

Kupci će moći da se raduju posebno impresivnom iskustvu zabave u novoj E-Klasi. Lansiranje E-Klase počinje sa modelom limuzine, a prvi primjerci serije 214 stići će u evropske prodajne salone na ljeto 2023. godine. Muzika, igre i strimovanje sadržaja mogu se doživjeti u automobilu skoro svim čulima. Zahvaljujući digitalnim inovacijama u unutrašnjosti, E-Klasa je sada inteligentnija, postižući novu dimenziju personalizacije i interakcije. U isto vrijeme, elektronska arhitektura je više vođena softverom, a manje hardverom. Ovo čini osnovu za individualnije ažuriranje unutrašnjih sistema u budućnosti. Paket zabave MBUX Entertainment Plus biće dostupan za novu E-Klasu. On uključuje hardver, usluge Mercedes me connect services  i paket podataka od drugih provajdera. U zavisnosti od tržišta, koristi se komunikacioni modul sa 5G tehnologijom prenosa. Standard mobilnog telefona 5G omogućava mnogo brže prenose podataka od LTE/UMTS .

 

 

 


Sa novim aktivnim ambijentalnim osvjetljenjem sa vizuelizacijom zvuka, putnici u novoj E-Klasi mogu da iskuse muziku sa tri čula: dijelovi muzike i zvuk iz filmova ili aplikacija mogu da se čuju sa Dolbi Atmos® tehnologijom po želji, da se osjećaju (od strane sredstva zvučnih rezonantnih pretvarača u opcionom Burmester® 4D surround zvučnom sistemu) i sada takođe „da se vide“. Vizuelizacija se odvija na svjetlosnoj traci aktivnog ambijentalnog osvjetljenja. Po prvi put, ovo se primjenjuje u cijeloj E-Klasi. Na primjer, brze ritam sekvence mogu izazvati brze promjene svjetla, dok tečni ritmovi mogu da stvore nježno stapajuća svjetlosna raspoloženja.

 


Zabavno iskustvo za suvozača je uvek impresivno. Na svom opcionom ekranu, suvozač može da gleda dinamičan sadržaj kao što je TV ili video strimovanjei čak i kada vozač za volanom gleda preko njih. Razlog za ovo je što je moguće trenutno isključiti vidljivost ekrana za vozača. Napredna funkcija vizuelnog štita zasnovana na kameri smanjuje njenu osvjetljenost i na taj način smanjuje rizik od ometanja vozača. Još jedna nova karakteristika je selfi i video kamera (dio opcionog MBUX Superscreen) na vrhu kontrolne table. Kada vozilo miruje, vozač može da učestvuje u onlajn video konferencijama preko npr. Webex aplikacije ili da snima lične fotografije i video zapise.

 


Mercedes-Benz radi na korišćenju vještačke inteligencije (AI) kako bi automobil naučio koje sisteme udobnosti putnici u vozilu više puta koriste. S obzirom na iste okolnosti, cilj je da AI automatizuje takve funkcije. Rezultat je personalizovana automatizacija. Mercedes-Benz koristi termin „rutina“ za ovu inovaciju, čiji je razvoj već uznapredovao.

 

Datum objave: 23/02/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook