Naslovna > Automobili > Opel > Astra > Predstavljeni električni hatchback i karavan sa dometom od 416 kilometara

Opel Astra

Predstavljeni električni hatchback i karavan sa dometom od 416 kilometara

Sa mnoštvom novih električnih vozila na horizontu, Stellantis zapravo signalizira početak kraja svojih ICE vozila u Evropi gdje će svi njegovi brojni brendovi prodavati samo električne automobile do 2030. godine...

Opel Astra po prvi put u svojoj 32-godišnjoj karijeri nudi vožnju bez motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. Mehanički povezan sa Peugeotom E-308 predstavljenim u septembru, električni kompaktni automobil će takođe doći u hatchback i karavanskoj karoseriji slično njegovom francuskom rođaku. Budući da su zasnovani na platformi razvijenoj za automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, EV-ovi izgledaju gotovo isto kao i njihovi benzinski i dizelski pandani.

 

 

 


Iz Rüsselshajma kažu da je Astra Sports Tourer Electric prvi karavan s nultom emisijom njemačke marke, jer je Porsche molio da se razlikuje s obzirom na to da su modeli Taycan Cross/Sport Turismo takođe EV sa dugim krovom. Slično kao i Peugeot E-308, tiha Astra je sa pogonom samo na prednje točkove i jednim električnim motorom koji pruža identičnih 153 KS, ali je obrtni moment iznenađujuće povećan za 10 Nm na 270 Nm. Električna Astra može preći 416 kilometara sa punom baterijom, dok je E-308 ocijenjen na 400 km po istom WLTP ciklusu. Dva modela dijele istu bateriju od 54 kWh s korisnim kapacitetom od 51 kWh. Potrebno je oko pola sata da se baterija napuni do 80 posto kada se puni sa 100 kW DC stanice.

 


Opel ističe da dok "mnogi drugi električni automobili" imaju maksimalnu brzinu ograničenu na 150 km/h ili 160 km/h, njegov Astra EV duo dostiže maksimalnu brzinu od 170 km/h. Što se tiče praktičnosti, karavan može progutati 516 litara iza zadnjih sjedišta i 1.553 litara kada su preklopljena. Kao što se i očekivalo, zapremina je znatno manja u poređenju sa modelima sa standardnim pogonom (608 litara i 1.634 litara).

 

 

 

U prodaji će se pojaviti sljedećeg proljeća, a čisto električna Astra dopunjuje vrhunsku verziju GSe, plug-in hibridni model sa 221 KS i 360 Nm. Grand Sport Electric takođe dolazi u oba oblika karoserije. Knjige narudžbi za Astru Electric će se otvoriti početkom 2023. godine, a isporuke se očekuju od juna 2023. Narudžbe za Astra Sports Tourer Electric biće otvorene na ljeto, a isporuke počinju krajem godine. Cijene i specifikacije u Velikoj Britaniji bit će objavljeni bliže početku prodaje.

Datum objave: 30/11/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook