Naslovna > Automobili > Audi > A8 > Predstavljeno redizajnirano izdanje limuzine

Audi A8

Predstavljeno redizajnirano izdanje limuzine

Osvježenje srednjeg ciklusa donosi osjetne premjene na dizajnu, naročito kada je riječ o naličju luksuznog modela, ali i novi stilski paket, koji je uključen po prvi put u ponudu ovog modela...

Iako su posljednjih godina, slijedeći trendove na tržištu u Audiju značajno povećali ponudu SUV i crossover modela, to ne znači da se sa najvećom mogućom pažnjom ne ophode prema biseru iz svoje ponude. Tako je luksuzna limuzina A8, koja je vodeći model njemačkog proizvođača dobila redizajn srednjeg ciklusa. Ažurirani model dobio je osjetne dizajnerske promjene na naličju, gdje se u prvi plan ističe sada još šira maska hladnjaka, sa dodatnim korištenjem hroma, kao materijala izrade. Sa strana se nalaze blago izmjenjeni bočni usisnici vazduha, te redizajnirani svjetlosni sklopovi. Zadnja svjetla takođe su redizajnirana, sa digitalnom OLED tehnologijom kao standardnim dijelom opreme.

 

 

 

 

 


Jedna od najupečatljivijih novina koju donosi facelift izdanje četvrte generacije je ponuda novog paketa opreme S Line. Ovo je prvi model koji će, još od samog početka A8 serije 1994. godine, dobiti dizajnersku verziju S Line paketa eksterijera, sa sportskim dizajnerskim rješenjima, koja će preuzeti sa performantnog modela S8.  Stilske novine zaokružuje proširena ponuda palete boja. Unutrašnjost kabine nije dobila neke značajnije promjene, s obzirom da one nisu bile ni potrebne, jer i osnovni model A8 ima gotovo savršenu unutrašnjost. Ono što je novo kod facelift verzije je najnoviji virtuelni Audi kokpit sistem, kojem se opciono može prirdodati i head-up displej. Na središnjem dijelu centralne konzole jedan iznad drugog nalaze se dva ekrana infotainment sistema, čije dimenzije iznose 10.1, odnosno 8.6 inča. Međutim ovo nije sve kada govorimo o ekranima, jer se na zadnjim sjedištima nalaze jo dva 10.1-inčna, displeja, što zaista djeluje impresivno.  Najznačajnija novina je verzija A8L Horch, naime limuzina A8 u ovoj verziji dobija dužinu 5,45 metara, čime se stvara ogroman prostor u unutrašnjosti, što je ujedno i najveća novina u kabini. Ova ultra luksuzna verzija, pored povećanog prostora u unutrašnjosti nudi i brojne druge novine, koji dodatno povećavaju utisak udobnosti i luksuza, poput izrazito kvalitetnih materijala izrade, te povećanog panoramskog krova. Ponuda pogonskih jedinica za A8/A8L namijenjenog za tržište Evrope, biće dostupna sa izborom između 3.0 TFSI i 4.0 TFSI agregata u različitim verzijama, plus dizel i plug-in hibridni pogoni. Ovaj segment upotpunosti je preuzet iz modela prije facelifta,  a svi pogonski sklopovi imaju blagu hibridnu tehnologiju i povezani su sa osmostepenim tiptronic menjačem koji šalje snagu na Quattro AWD sistem. Redizajnirani Audi A8 će se u avropskim autosalonima naći u decembru, a početna cijena za osnovni model iznosiće 99.500 eura.

Datum objave: 02/11/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook