Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Premijera čak 15 električnih modela

Toyota & Lexus

Premijera čak 15 električnih modela

Na konferenciji o „Budućoj strategiji baterija“, odnosno o strategiji razvoja automobila sa električnim pogonom, prikazano je 15 novih modela iz svih kategorija...

Glavna pozornica tokom ove konferencije bila je ispunjena električnim automobilima, 15 komada iz svih segmenata, od limuzina do SUV, modela preko gradskih automobila pa do performantnih mašina, činiće udarnu pesnicu Toyotine ponude u budućnosti. Izlaganje je počelo govorom o već otkrivenom modelu bZ4x, a nastavljeno je prelaskom na potpuno električni kompaktni krosover koji se nalazio pored. Generički naziv bZ ovog kompaktnog SUV vozila će se promijeniti za serijsku verziju, dok će linija krova inspirisana kupeom i dvobojni izgled biti zadržani. Takođe generički nazivi će biti izmjenjeni za sva vozila u narednom vremenu.

 

 

 

 

 


Urbani krosover crvene boje dolazi sa enterijerom, kako kažu iz Toyote "dizajniranim imajući na umu Evropu i Japan". Sa izuzetkom bZ4X, svi koncepti izneseni na scenu imali su vjetrobranska i bočna stakla potpuno zatamnjena, što ukazuje na to da Toyota još nije spremna da pokaže svoje kabine. Isto važi i za limuzinu srednje veličine koja nosi "bZ SDN" registarsku tablicu i koju je Toyotin šef okarakterisao kao idealnu za prvi automobil. Još jedan model koji je privukao veliku pažnju je veliki SUV koji će najvjerovatnije imati tri reda sjedišta. U nastavku je riječ bila o alternativi modelu bz4X, Lexusovom vozilu RZ, da bi se nakon toga prešlo na priču o atraktivnom sportskom automobilu. Model u obliku kupea sa niskim razmakom od tla, privlačio je najviše pažnje. Ovaj model je u mogućnosti da brzinu od 0 do 100 km/h dostigne za svega 2 sekunde, dok bi njegov domet u okviru jednog punjenja trebao iznositi oko 700 km. Pored pomenutih modela govorilo se i o ostalim izloženim vozilima, ali o svima će biti detaljno priče i poslije. Isto tako pričajući o strategiji budućnosti, Toyota i Lexus imaju za cilj postići globalnu godišnju prodaju od 3,5 miliona električnih vozila. Kako bi ovaj cilj bio ostvaren u narednom periodu biće  predstavljeno 30 električnih vozila do kraja decenije zahvaljujući investiciji od 35 milijardi dolara. Premijum divizija će biti potpuno električna u Evropi, Sjedinjenim Državama i Kini do 2030. godine, a  cilj je i da se dostigne cifra od milion zabilježenih prodaja na godišnjem nivou. Do sredine naredne decenije Lexus će u ponudi imati isključivo  električne automobile i time će biti dostignut zadatak nulte emisije štetnih gasova.

 

Datum objave: 14/12/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook