Naslovna > Automobili > BMW > Serija 3 > Premijerno prikazana nova generacija
FOTO GALERIJA (11)

BMW M3 2021.

Premijerno prikazana nova generacija

BMW je zvanično predstavio šestu generaciju performansnog modela M3...

Novi BMW M3 bi se trebao naći na tržištu u martu 2021. godine, a kada kroči na zahtjevno evropsko tržište rivale će mu predstavljati čitav popis kompaktnih modela kao što su Mercedes AMG C 63, Audi RS 4 i Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio. Novu generaciju M3 pokreće najnoviji agregat razvijen od strane M-odjela, trolitarski twin-turbo redni šestocilindraš. Ista pogonska jedinica se nalazi u SUV modelima X3 Mi X4 M i kao i „rođaci“ sa povećanim klirensom, novi M3 će se na tržitu nuditi u dvije jačine.

 

 

 

Ulazna varijanta novog M3 će raspolagati sa 480 KS i šestostepenim manuelnim mjenjačem, dok će snažnija varijanta Competition isporučivati 510 KS pri 650 Nm obrtnog momenta. M3 Competition će dostizati ubrzanje od nule do 100 km/h za 3,9 sekundi, a elektronski limitirana maksimalna brzina iznosi 250 km/h. Snaga će se standardno prenositi na zadnju osovinu preko osmostepenog automatskog mjenjača kod snažnije varijante. Međutim, kupci po prvi put imaju opciju adaptivnog pogona na sva četiri točka, dizajnerski sličnom sistemu na BMW M5. Ovaj elektronski kontrolisan sistem omogućava prebacivanje 100% snage na zadnju osovinu jednim pritiskom na dugme.

 

 

 

Kozmetički zahvati prate uobičajeni stilski izraz BMW-a. Tu su agresivniji prednji i zadnji branik, dublji bočni spojleri i par jedinstvenih bubrežastih rešetki hladnjaka. Takođe, automobil standardno ima krov izrađen od karbonskih vlakana, novi set aluminijumskih naplataka veličine 19 inča naprijed i 20 inča pozadi. Lukovi točkova su širi kako bi se prilagodili većim naplacima i pneumaticima, a tu je i mnoštvo aerodinamičkih dodataka kao što su novi prednji razdjelnik, zadnji difuzor, spojler prtljažnika i par stabilizatora na krovu.

 

 

 

 

Kupci standardno dobijaju pasivna LED svjetla, dok se adaptivne Laserlight svjetlosne grupe vode kao dodatna oprema. Na izboru su crvena, crna ili plava kočiona kliješta i tri nove karoserijske nijanse: Sao Paolo Yellow, Toronto Red i Isle of Man Green. U kabini se nalazi sportski upravljač sa M oznakom, obloge enterijera od karbonskih vlakana i par crnih električno podesivih kožnih sportskih sjedišta sa grijačima. Opcionalno BMW nudi par laganih sjedišta od karbonskih vlakana koja su za 9,6 kilograma lakša u odnosu na standardna sjedišta.

 

Na kraju, kupci imaju dugačak spisak opcionalnih dodataka koji uključuju Harman Kardon stereo sistem, kontrolu pokreta, zaštitu od sunca i karoserijski paket od karbonskih vlakana koji mijenja standardne usisnike za vazduh, difuzor, okvire retrovizora i spojler.

Datum objave: 23/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook