Naslovna > Automobili > Lamborghini > Countach > Preporođen kultni superautomobil

Lamborghini Countach

Preporođen kultni superautomobil

Prije 50 godina italijanski proizvođač luksuznih vozila je lansirao famozni model Countach, sa divljim stilom, trkački inspirisanom šasijom i veoma bučnim agregatom...

Konačno je došlo vrijeme da Lamborghini oživi kultno ime, predstavljen je Lamborghini Countach LPI 800-4. Kako je najavljeno biće izrađeno samo 112 jedinica ovog modela, koje će kombinovati najsavremeniju tehnologiju i pogonske sklopove sa tradicionalno orijentisanim izgledom i stilom, koji podsjećaju i odaju poštovanje originalu. Ovaj automobil dakle nastaje kao spoj tradicije i budućnosti a ne kao kopija originalnog modela iz 1974. godine, tako su se u kompaniji potrudili da na okvir dizajna klasičnog modela dodaju savremene postavke, poput stražnjih farova sa tri klastera šestougaonih LED svjetala. Retro stil oživljen je uz plitku i nisku kabinu, crne bočne  otvore za vazduh, duboke škrge sa strana i prepoznatljive linije „Periscopio“ koje se protežu od krova do stražnje palube.

 

 

 

 

 


Novi Countach biće pokretan od strane monstruoznog V-12 pogonskog sklopa, sa snagom koja dolazi od hibridno podržanog 6,5-litarskog dvanaestocilindričnog agregata preuzetog od Sian-ovog hiperautomobila. Sam element sagorijevanja proizvodi 769 KS, dok električni motor od 48 V proizvodi dodatnih 34 KS i služi za dodatno izoštravanje odziva gasa. Ukupna snaga ove pogonske jedinice biće 803 KS, a na sva četiri točka biće prenošena putem sedmostepenog mjenjača sa jednim kvačilom. Countach će brzinu od od 0 do 100 km/h, dostizati za samo 2,8 sekundi, otprilike polovinu vremena brže u odnosu na original, maksimalna brzina će iznositi 221 km/h. Posebnu pažnju kao i kod originalnog modela privlači šasija, za koju Lamborghini kaže da je najnaprednija dostupna tehnologija primjenjena na modelu. Spoljašnji panelu su izrađeni od karbonskih vlakana, što za rezultat daje masu od 1.595 kg, a karbonske, keramičke kočnice kriju se iza točkova. Ovaj model kupcima će biti dostupan naredne godine, dok za sada nema informacija o cijeni.

 

Datum objave: 19/08/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook