Naslovna > Automobili > BMW > Serija 4 > Prepoznatljiv stil i novi pogonski sklop

BMW i4

Prepoznatljiv stil i novi pogonski sklop

Novi potpuno električni BMW i4 donosi autonomiju od 600 kilometara i jedinstveni dizajnerski stil...

Novi BMW i4 će se bazirati na koncepcijskom modelu i4 koji je prikazan u prvoj polovini ove godine, kada je najavljeno da će proizvodna verzija zadržati 85% rješenja prikazanog koncepta. BMW će prenijeti dio „genetike“ Serije 4 na novi električni model, a to će se najbolje vidjeti na velikim dvostrukim bubrežastim rešetkama koje su dominantne na prednjem kraju vozila. One će, naravno, biti zatvorene što će implicirati da se radi o elektrifikovanom vozilu. Četvorovratna karoserija će vjerovatno imati veću popularnost od Coupea sa dvoje vrata, dok bi karoserija trebala dobiti mnoštvo detalja u plavoj boji po ugledu na iX3.

 

 

 

Novi i4 će koristiti BMW-ovu tehnologiju električnog pogona pete generacije. Ovaj sistem je debitovao već na iX3, ali prema tvrdnjama proizvođača na novoj „četvorci“ će doći do izražaja. U poređenju sa tehnologijom na starijim elektrifikovanim BMW modelima, ovaj najnoviji sklop koristi novi elektromotor i sistem prenosa, koji su laganiji i kompaktnijih dimenzija, kako bi se obezbjedila veća efikasnost uz manje prostora za instalaciju. BMW se takođe fokusirao na smanjenje upotrebe rijetkih materijala u bateriji i elektromotoru. Nijedan rijedak materijal se ne koriisti za izradu elektromotora, dok baterija koristi dvije trećine manje kobalta nego prije.

 

 

Međutim, kompanija je napravila velike korake na polju kapaciteta i gustine baterije. Baterija iX3 ima oko 20% veći kapacitet zbog svoje fizičke veličine u odnosu na BMW-ove baterije prethodne generacije. Bavarski proizvođač tvrdi da će novi sistem omogućavati autonomiju od oko 700 kilometara, ali novi i4 će ipak imati manji domet od oko 600 kilometara. Za sada sve ostaje na pretpostavkama do zvanične prezentacije...

Datum objave: 09/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook