Naslovna > Automobili > BMW > Serija 8 > Prepoznatljiv stil sa boljim performansama

Alpina B8 Gran Coupe

Prepoznatljiv stil sa boljim performansama

Alpina je otkrila B8 Gran Coupe, automobil koji oživljava oznaku B8 koja je posljednji put korišćena na izuzetno rijetkom coupeu iz devedesetih...

Alpina već decenijama unazad daje prepoznatljiv pečat BMW-ovim vozilima kroz modifikacije eksterijera, ali i podešavanja pogonske jedinice. Već neko vrijeme poznato je da dolazi Gran Coupe Serije 8 sa tretmanom Alpine i sada je stigao taj trenutak. Donosi i pojedina iznenađenja, jer Alpina B8 Gran Coupe za 2022. godinu prelazi granicu od 600 KS, čime će stati rame uz rame sa M8 Competition modelom. Tačnije, B8 Gran Coupe iz 4,4-litarskog V8 agregata izbacuje 612 KS i 800 Nm obrtnog momenta. Ove cifre zvuče poznato i zaista jeste tako, jer iste brojke dolaze i iz XB7 modela, mada su performanse Gran Coupea sigurno oštrije.

 

 


BMW kaže da Alpina B8 postiže brzinu od 0-100 km/h za 3,3 sekunde, što je samo malo sporije od kolege sa M oznakom, ali sa 323 km/h ostvaruje bolju maksimalnu brzinu. Kao što je to obično slučaj sa Alpinom, performanse B8 su dizajnirane tako da budu dostupne u širem spektru od onih koje ima M8, pa je tako najveći obrtni moment motora dostupan već na 2,000 obrtaja u minuti, a sistem upravljanja i vješanja takođe su modifikovani kako bi obezbijedili veću stabilnost i udobnost pri krstarenju na većim brzinama.

 


Kako je to uvijek slučaj, zaštitni znak Alpine su točkovi, koji su se na B8 modelu našli u 21-inčnoj varijanti sa 20 krakova. Dolaze umotani u Pirelli pneumatike za koje BMW kaže da su posebno prilagođeni za Alpinu B8. Pored točkova, Alpinu B8 izdvajaju i veliki usisnici za zrak, dok se nazad nalazi spojler, crni umetak za difuzor u kojem se nalaze ovalne cijevi nadograđenog izduvnog sistema. Unutrašnjost je takođe dobila nekoliko promjena. iDrive kontroler dolazi u kristalnom staklu sa Alpininim logotipom, a lista standardne opreme uključuje grijanje upravljača i sjedišta, Merino kožne presvlake i Harman Kardon ozvučenje.

Datum objave: 25/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook