Naslovna > Teme > Presretačima u susret bahatim vozačima

Bezbjednsot saobraćaja

Presretačima u susret bahatim vozačima

Danas je ispred zgrade MUP-a RS u Banjaluci održana promocija policijskih presretača u kojima je ugrađen radarski sistem, čiji je cilj sprečavanje prekoračenja brzine kretanja vozila u saobraćaju…

S obzirom na to da je brzina uzrok većine saobraćajnih nezgoda, MUP RS je u saradnji sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, organizuje razne akcije, kako bi se  pokušala podići svijest svim vozačima, da više pažnje obraćaju na saobraćajne znakove, naročito one za ograničenje brzine. U cilju smanjenja broja saobraćajnih prekršaja policijskim službenicima će od nedavno pomoći dva nova vozila opremljena savremenim radarskim sistemima, tzv. presretači.


Prema statističkim podacima čak 20% od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda izazavano je neprilagođenom brzinom vozila. Iz tog razloga MUP RS će od 13.06. koristiti dva neobilježena policijska vozila, crnu Škodu Superb i Hyundai i30, koja posjeduju radarske uređaje i prateću opremu za mjerenje brzine kretanja vozila, kao i mogućnost bilježenja drugih saobraćajnih prekršaja na putevima RS.  Prema riječima Darka Ćuluma, direktora policije Republike Srpske, "Ova vozila će raditi na više načina, radiće u stancioniranom modu, u stanju mirovanja mogu da mjere brzinu kretanja vozila u odlasku i dolasku, nakon toga se obrađuju podaci i šalju se na adrese vozača ako su prekoračili dozvoljenu brzinu. Može da radi na način u pokretu, mjeri brzinu kretanja svih vozila u odlasku i dolasku, te da se naknadno obrađuju podaci i šalju na njihove adrese. Treći način je da radi u pokretu kao presretač uz dirketnu kontrolu policijskih službenika i tada se na licu mjesta sankcionišu vozači", istako je Ćulum.
Podsjećamo da su zakonom predviđene sljedeće kazne za prekoračenje brzine: od 10 do 20 kilometara na sat, 50 KM. Prekoračenje brzine od 20 do 30 kilometara na sat, 100 - 300 KM+zabrana upravljanja vozilom mjesec. Prekoračenje brzine više od 30 kilometara na sat, 400 - 1.000 KM+2 kaznena boda+zabrana upravljanja vozilom dva mjeseca.
 

Datum objave: 12/06/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook