Naslovna > Automobili > Kia > Sorento > Prestižna dizajnerska nagrada

Nova Kia Sorento

Prestižna dizajnerska nagrada

Kia Motors i dalje kupi nagrade za izvanredan dizajn. Ovaj put je Sorento, Kijin najpoznatiji model, po prvi put osvojio prestižnu nagradu iF Design Award ...

Žiri globalno priznate nagrade je u kategoriji proizvod odlikovao 3. generaciju Sorenta koji ovih dana stiže u Europu. Pored ocjenjivanja dizajna žiri je uzeo u obzir i ostale kriterije: konačna obrada, stepen inovacije, uticaj na životnu sredinu i sigurnost. Novi Kia Sorento je Kijin sedmi model s navedenom nagradom. Od 2010. godine su je osvojili (po ovom redoslijedu) modeli Venga, Sportage, Optima, Picanto, pro_cee’d i Soul. “Vrlo sam ponosan na ovu nagradu za Kia Sorento, jer je to priznanje velikog napretka u kvalitetu,” kaže Peter Schreyer, predsjednik i glavni dizajner u Kia Motors Corporation i Hyundai Motor Company. Kia Sorento kombinuje klasični stav SUV-a sa premium izgledom i osjećajem, što je pogotovo vidljivo u kabini. Nudi vrlo kvalitetan dizajn i izvanrednu vrijednost za taj novac. To je veliko dostignuće naših međunarodnih dizajnerskih timova, što je i jedan od razloga da se radujem ovoj nagradi. Novog Sorenta su razvili u Kijinom dizajnerskom timu u korejskom Namyangu, a svoje znanje su pridodala i njihova dizajnerska odjeljenja u Frankfurtu i Irvineu (Kalifornija).

 

Svestranost, najsavremenija oprema i novi 4x4 pogon Novi Kia Sorento je svestrani sportski terenac sa stilom. Gladak, prema zadnjem dijelu zategnut profil i zaobljene površine daju Sorentu elegantan izgled. Prostrana unutrašnjost slijedi vodoravnim linijama i nudi luksuzan izgled, kao i vrlo prijatan osjećaj s vrhunskim materijalima po cijeloj kabini. U odnosu na prethodnika novi Kia Sorento, koji se nudi sa 5 ili 7 sjedišta, ima duži međuosovinski razmak i putnicima pruža više prostora. Prtljažni prostor je zahvaljujući kliznom dijelu klupe i njene djeljivosti (u omjeru 60:40) veći, zbog čega je još svestraniji, a maksimalna zapremina prtljažnika iznosi čak 1.732 litra. Sorento ima snažan i efikasan 2,2-litarski turbodizelski motor snage 200 KS, a varijante sa pogonom na sva 4 točka mogu se pohvaliti Kijinim novim Dynamax™ All-Wheel-Drive sistemom koji je razvijen u saradnji sa austrijskom Magnom.

 

Hi-tech pomagala između ostalog uključuju premium dodatke kao što su 360-stepeni prikaz događanja oko vozila (Around View Monitor) i sistem pametnog automatskog parkiranja, koji olakšavaju manevriranje i parkiranje vozila. Kupci mogu naručiti najnovije sigurnosne sisteme kao npr. sistem za upozoravanje kod nenamjerne promjene vozne trake, sistem za upozoravanje kod pomjeranja vozila iza, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova ili prilagodljivi tempomat. Novi Kia Sorento ovih dana stiže u Evropu, a u našoj zemlji ga očekujemo početkom aprila.

Datum objave: 02/03/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook