Naslovna > Komercijalna vozila > Prestižno priznanje za Fordovog tegljača

Ford F-MAX

Prestižno priznanje za Fordovog tegljača

Ovogodišnje priznanje za Međunarodni kamion 2019. godine u veoma jakoj i zanimljivoj konkurenciji osvojio je Fordov novi model F-Max…

Nakon 36 godina Ford je po drugi put osvojio najviše priznanje u svijetu komercijalnih vozila za: Međunarodni kamion 2019. godine. Podsjećamo da je prvi Fordov kamion koji je dobio ovu nagradu bio model Cargo iz 1982. godine. Ovogodišnje priznanje otišla je u „ruke“ F-Max tegljača kojeg je američki proizvođač uspješno skrivao od očiju javnosti sve do premijere na ovogodišnjem sajmu komercijalnih vozila u Hannoveru. Prestižna nagrada Fordu je pripala većinom glasova žirija kojeg su ove godine činila 23 specijalizovana novinara iz 23 države. F-Max je dobio 126 bodova što je bilo dovoljno da se nađe ispred Scanijinih L i P serija, te Volva FH LNG, koji su prije finalnog izbora smatrani potajnim favoritima i najjačim konkurentima. Najveće utiske na članove žirija tokom testnih vožnji u Turskoj ostavili su novodizajnirana i veoma moderna kabina F-Max tegljača, zatim najsavremeniji sistemi asistencije vozaču (Eco-Roll, Adaptive Cruise Control (ACC) i Predictive Cruise Control koji radi u sinergiji sa GPS-om) te ekonomična i veoma efikasna kombinacija 12,7-litarskog Ecotorq motora sa 500 KS i ZF TraXon automatskog mjenjača.

 

Potpuno novi Ford Trucks F-MAX s 12,7-litarskim Ecotorq motorom, koji raspolaže sa od 500 KS i 2.500 Nm je naš prvi globalni igrač. U moderno dizajniranoj kabini ravnog poda i visine 2,16 metara ponudili smo veoma ugodnu radnu atmosferu. Kombinacijom vrhunske aerodinamike, snažnog motora i efikasnog mjenjača dobili smo 6% nižu potrošnju u odnosu na sva naša dosadašnja rješenja, što je izuzetno veliki napredak u svijetu tegljača. Ovdje treba istaći niže troškove vlasništva, odnosno 7% niže troškove održavanja, koji su postignuti produžavanjem servisnih intervala. Ništa manje bitni nisu ni inovativna ConnecTruck platforma za povezivanje sa eksternim uređajima, te najnovija generacija digitalnih instrumenata – kazao je Haydar Yenigün, generalni direktor Ford Otosana, nakon svečane primopredaje priznanja i dodao je je F-Max plod mukotrpnog petogodišnjeg istraživanja i razvoja.
- U okviru razvojnog procesa naši test vozači i inženjeri su sa F-Maxom prevalili više od pet miliona kilometara u najrazličitijim i najzahtjevnijim uslovima u 11 različitih zemalja na četiri kontineta. Rezultat je potpuno novi kamion, koji zadovoljava najviše standarde u oblasti cestovnog transporta. Zahvalio bih se svim radnicima koji su radili na ovom projektu i omogućili nam da osvojimo ovu prestižnu nagradu – rekao je Haydar Yenigün.
Podsjećamo da će se novi F-Max proizvoditi u turskoj fabrici Ford Otosan, u kojoj se između ostalog od 1983. godine proizvodi i Fordov do sada jedini kamion Cargo.

Datum objave: 24/12/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook