Naslovna > Automobili > Volkswagen > Amarok > Približavanje serijskom modelu

Volkswagen Amarok

Približavanje serijskom modelu

Volkswagen je približio drugu generaciju Amaroka stvarnosti, sa nešto smirenijim dizajnom, ali i dalje zadržava nekoliko pojedinosti koje su više karakteristične za konceptna izdanja...

Prije nešto više od godinu dana Volkswagen je pokazao prvu najavu nove generacije Amaroka. Tada je odgovarao više konceptnoj dizajnerskoj skici, nego produkcijskom modelu, jer je imao prevelike točkove, a nije imao kvake na vratima. Bilo je još nekoliko preuveličanih dizajnerskih detalja, ali sa novim teaserom Volkswagen približava pick-upa stvarnosti. Dok je originalna najava ilustrovala Amaroka sa samo dvoje vrata, najnoviji pogled na sljedeće generaciju prikazuje dvostruku kabinu. Osim što je dobio zadnja vrata, kamion je opremljen i krovnim nosačima, LED rasvjetom i roll barom. VW je takođe prilagodio prednji branik čineći svjetla za maglu vidljivijim nego ranije, dok je srebrna ploča u obliku slova X ustupila mjesto manje impozantnom dizajnu.

 

 


Narandžasti akcenti su i dalje tu, kao i četvrtasti lukovi točkova i srebrni retrovizori, na kojima su integrisani pokazivači pravca, što dodatno sugeriše da se kamion bliži serijskom izdanju. Ljubitelji Amaroka mogu na neki način da zahvale Fordu i Rangerovoj platformi, jer bi VW vjerovatno ukinuo Amaroka nakon prve generacije. Novi Amarok će dakle biti usko povezan sa sljedećim Rangerom, ali Njemci obećavaju u potpunosti VW dizajn, što je već primjetno na skici. Pored toga, posebno zanimljivim se čini i pretpostavke da VW radi i na izradi ekvivalenta Ranger Raptoru, vjerovatno pod nazivom Amarok R, kako bi se pridružio paleti visoko performansnih modela kao što su Golf R, Tiguan R, Arteon R i Touareg R.


Podsjećanja radi, druga generacija Amaroka biće lansirana 2022. godine nakon ulaska u Fordovu fabriku Silverton u Južnoj Africi, gdje će takođe biti sastavljen novi Ranger. Da bi sve bilo spremno za oba vozila, Ford je najavio plan prema kojem će uložiti više od milijardu dolara u svoje južnoafričke proizvodne operacije radi otvaranja novih radnih mjesta i proširenja proizvodnih kapaciteta. To su neophodne investicije jer će se Ranger i Amarok izvoziti u više od 100 zemalja svijeta.

Datum objave: 29/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook