Naslovna > Automobili > Ford > F-150 > Prijeđena cifra od 40 miliona primjeraka

Ford F-150

Prijeđena cifra od 40 miliona primjeraka

Jedan od najprodavanijih modela u istoriji Sjedinjenih Američkih Država Ford F-150, dostigao je brojku od 40 miliona proizvedenih jedinica...

Popularni pikap model svoje korijene vuče još iz poslijeratnog ekonomskog buma, 1948. godine, kada je svijetlost dana ugledao model prve generacije. Posljednih 40 godina ovaj model je najprodavaniji na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država. Od pojavljivanja do danas Ford je predstavio 14 generacija, i još veliki broj različitih verzija, koje su se razlikovale po mehaničkim postavkama, dimenzijama i obliku. Primjerak koji je imao čast da bude 40-milioniti F-150 po redu je F-150 Tremor iz 2022. u boji Iconic Silver, koji će kupcu u Teksasu.

 

 

 

 

 


Budućnost pikapa je svijetla jer njegova popularnost na domaćem tržištu ne opada, a u Fordu proširuju njegovu ponudu konstantno. Tako je trenutni model 14. generacije, koji je debitovao protekle godine, ponudio PowerBoost hibridnu verziju sa 3.5-litarskim V6 motorom snage 430 KS koji je uparen sa električnim agregatom. U planu je i predstavljanje potpune električne verzije u drugoj polovini ove godine, pod nazivom F-150 Lightning. U ponudi će biti varijante sa jednim, odnosno dva električna motora, pa će snaga u zavisnosti od odabrane varijante biti 426 ili 563 KS.  Domet eletričnog pikapa u okviru jednog punjenja, prema tvrdnjama iz kompanije, biće oko 500 kilometara, ali tačni podaci biće poznati nakon zvanične premijere.

Datum objave: 28/01/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook