Naslovna > Vijesti > Prikazana 12 godina čuvana tajna

Porsche 550one

Prikazana 12 godina čuvana tajna

Legendarni Walter de Silva nedavno je objavom na Instagramu prikazao fotografije konceptnog Porschea 550one, projekat koji je zamišljen prije 12 godina, ali nikada nije ugledao svjetlost dana…

Porsche je u novembru 2020. godine prikazao mnoštvo do tada neviđenih koncepata koji nikada nisu završili u serijskom izdanju, ali tada među njima nije viđen ovaj mali roadster. Zamišljen je 2008. godine od strane tadašnjeg šefa Volkswagena Ferdinanda Piecha, koji je Walteru De Silvi dao zadatak da dizajnira modernu interpretaciju Porschea 550 Spyder, model u kojem je smrtno nastradao legendarni glumac James Dean. Tek sada, 12 godina kasnije imamo priliku vidjeti kako je izgledao konceptni roadster jer je pomenuti dizajner objavio fotografije ovog modela na svom Instagram profilu.

 

 


,,Little Bastard“ iz 21. vijeka bio je u tajnosti svih ovih godina, pa tek sada vidimo kako ga je Walter De Silva zamislio. Usisnici za vazduh i centralno postavljena izduvna cijev podsjeća na Porsheove modele iz 50-ih godina. Imao je u potpunosti dizajniranu kabinu uključujući i šestostepeni manuelni mjenjač, a tu je i kaiš za privlačenje vrata. Ipak, ovaj automobil nije nikada ugledao svjetlost dana. To su bili u neku ruku Porsheovi početci na tržištu Sjedinjenih Američkih Država zbog čega je Piech razmišljao da li da se upusti u razvoj moderne interpretacije kultnog modela. Činjenica je da bi se ovaj model u neku ruku stopio sa Boxsterom, pa je upitno koliko bi bio primamljiv na tržištu. Umjesto toga Porsche je potrošio novac prema tada rastućem SUV segmentu i tako započeo razvoj Macana.

Datum objave: 05/01/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook