Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Prodaja električnih vozila na globalnom nivou porasla je skoro 50%

Stellantis je objavio rezultate za prvu polovinu 2022.

Prodaja električnih vozila na globalnom nivou porasla je skoro 50%

Stelantis je najavio globalne, višegodišnje sporazume sa Amazon-om i Qualcomm-om koji će transformisati iskustvo u vozilu za milione kupaca...

Strateški plan „Dare Forward 2030“ kompanije Stellantis napreduje punom parom, potpomognut rekordnom profitabilnošću i rastom prodaje vozila sa niskom emisijom CO2 (LEV), koja uključuju električna vozila, plug-in hibridna vozila i električna vozila sa gorivnim ćelijama. Kompanija je druga po prodaji električnih vozila i vozila sa niskom emisijom CO2 na tržištu zemalja EU30 (manje od hiljadu vozila zaostatka za liderom u prodaji LEV vozila) i treća po prodaji vozila sa niskom emisijom CO2 u Sjedinjenim Državama. Globalna prodaja električnih vozila kompanije Stellantis u prvom polugodištu je porasla skoro 50% u odnosu na isti period prošle godine na 136.000 jedinica. Kompanija sada nudi 20 električnih vozila, a dodatnih 28 električnih vozila će biti ponuđeno do kraja 2024. godine.

 

 

 


Potvrđene su i lokacije za pet gigafabrika (tri u Evropi i dve u Sjevernoj Americi), kao i partnerstva sa kompanijama Automotive Cells, Samsung SDI i LG Energy Solution, a  poboljšana je i nabavka litijum hidroksida sa niskim sadržajem ugljenika potpisivanjem ugovora sa kompanijama Vulcan Energy i Controlled Thermal Resources u Evropi i Severnoj Americi. Ugovori sa kompanijama Samsung SDI i LG Energy Solutions ostaju podložni uobičajenim uslovima pred zaključenje i regulatornim odobrenjima.

 

 

 

 

Što se tiče evropskog tržišta postignuta je korigovana operativna marža od 10,4%, s povećanjem od 160 baznih poena, dok je tržišni udeo u EU30 opao za 190 baznih poena i bio je na 21,2%. Fiat new 500 bio je najprodavaniji EV model u Njemačkoj i Italiji a Peugeot e-208 bio je najprodavaniji EV model u Francuskoj. Jeep Compass i Renegade bili su prvi i drugi najprodavaniji modeli u Italiji. Peugeot 208, Opel Corsa, Citroën C3, Fiat Panda i Fiat 500 predstavljaju pet od 10 najprodavanijih vozila na teritoriji EU30.

Datum objave: 29/07/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook