Naslovna > Automobili > Bugatti > Veyron > Prodat posljednji Veyron Super Sport

Bugatti

Prodat posljednji Veyron Super Sport

Posebna verzija – Super Sport, posebnog automobila- Veyrona, prodata je kao 300-ti primjerak serije po cijeni od 2,37 miliona eura

Bugatti Veyron je automobil koji izaziva poštovanje kod svih ljubitelja automobila i mnogi će reći da je to vjerovatno trenutno najbolji serijski automobil na svijetu, zbog njegovih nevjerovatnih performansi. No, takav automobil ima svoju i, nazovimo je tako, ekstremnu verziju – Super Sport. Takvih automobila Bugatti je proizveo u limitiranoj seriji od 300 primjeraka, a prije nekoliko dana prodat je i posljedni primjerak. 

 

Cijena 2,37 miliona eura, što je skoro 5 miliona maraka. Da budemo slikovitiji tim iznosom se godinu dana finansiraju neke manje općine u Bosni i Hercegovini.  Ova cijena Bugatti Veyron Super Sport čini najskupljim automobilom koji se može registrovati za saobraćaj. Njegova maksimalna brzina je 431 km/h (na „običnom“ Veyronu limitirano na 415 km/h), a W16 motor razvija ravno 1200 KS.  Ta snaga se prenosi preko sedmostepenog sekvencijalnog mjenjača, koji stepene prenosa mjenja za 150 milisekundi.  Rezervoar ovog automobila je 100 litara, a isti se može isprazniti za tačno 12 minuta, ako bi se automobil vozio maksimalnom snagom.  Skoro za isto vrijeme, u najekstremnijim uslovima vožnje, pneumatici na ovom automobilu bi se u potpunosti istrošili. Iz Bugattija su saopštili da je u prodaji i dalje Veyrond Grand Sport, a da će u budućnosti razviti sličan model Super Sportu. 

Datum objave: 19/12/2011
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook