Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Proglašeni novi svjetski prvaci u pravljenju i bacanju papirnih aviona

Red Bull Paper Wings

Proglašeni novi svjetski prvaci u pravljenju i bacanju papirnih aviona

Takmičari iz više od 60 zemalja učestvovali su u Red Bull Paper Wings Svjetskom finalu 2022, u kojem su proglašeni novi šampioni u tri kategorije, a svoje predstavnike imala je i Bosna i Hercegovina...

Red Bull Paper Wings je zvanično svjetsko prvenstvo u pravljenju i bacanju papirnih aviona, u kojem je ove godine učestvovao rekordan broj takmičara u tri discipline: najveća daljina, najduže vrijeme leta i aerobatika.  Finale šestog izdanja takmičenja održano je u čuvenom Hangaru-7 u Salzburgu uz učešće najboljih od rekordnog broja prijavljenih (preko 61.000) iz više od 60 zemalja, koji su do završnice stigli kroz više od 500 kvalifikacijskih turnira. U kategoriji aerobatike, prijave sa videom slale su se online.

 

 

 


Pravila u disciplinama najveće daljine i najduže vrijeme leta nalažu da avioni budu izrađeni od istog materijala (običnog papira A4 formata), isključivo savijanjem - bez rezanja, cijepanja, lijepljenja, korištenja heftarice ili bilo kakvih sličnih modifikacija. U disciplini najveće daljine pobjedu je odnio Lazar Krstić iz Srbije, koji je 2019. bio viceprvak bacivši avion 52,28 metara. Ovog puta je iz dva pokušaja bacio 57,13 m i 61,11 m.

 

 

 

 

Pobjednik u kategoriji najdužeg vremena leta postao je Pakistanac Rana Muhammad Usman Saeed, čiji je avion u zraku proveo 14,86 sekundi. Povrh toga, on je u predeliminacijskoj seriji rezultatom od 16,39 sekundi postavio novi rekord takmičenja. U možda najatraktivnoj disciplini, aerobatici, piloti su imali po 60 sekundi da akrobacijama svojih papirnih aviona impresioniraju žiri koji su činili dvostruka zlatna olimpijka u snowboardu Anna Gasser, BMX legenda Senad Grošić, pilot Dario Costa i Jennifer Leman, urednica magazina Popular Mechanics.

 

 

 


Pobjednik u aerobatici bio je sjajni Seunghoon Lee iz Južne Koreje, koji je nastupio u kostimu mađioničara, a čarobno je bilo i ono što je izvodio sa svojim avionima. Koreanac je nakon pobjede zaprosio svoju djevojku ponudivši joj papirni avion, a ona ga je kroz suze prihvatila. Svoje predstavnike u sve tri discipline imala je i Bosna i Hercegovina: Ajdin Čeliković (najveća daljina), Harun Kusić (najduže vrijeme leta) i Agron Sadikaj (aerobatika).

 

 

 

 

Ajdin Čeliković (Tuzla) je u eliminacijskoj rundi bacanjem od 46,88 metara zauzeo 15. mjesto i prolaz u super finale, u kojem mu je hitac od 47,49 m osigurao 11. mjesto u konkurenciji 60 zemalja svijeta. U kategoriji aerobatike, Agron Sadikaj iz Sarajeva je u eliminacijskom dijelu oduševio žiri izvođenjem salta, zvijezda, kolutova i hodanjem na rukama u sklopu svog nastupa, te se plasirao u super finale u kojem je sa ostvarenih 27 bodova zauzeo 18. mjesto. U disciplini najdužeg vremena leta, naš predstavnik Harun Kusić je svoj papirni avion zadržao u zraku 7,96 s, što nije bilo dovoljno za superfinale, te je zauzeo 19. poziciju od 60 zemalja.

 

 

Rezultati Red Bull Paper Wings Svjetskog finala 2022:

 


Najveća daljina: 1. Lazar Krstić, SRB (61,11 m); 2. Yicheng Sun, GBR (57,07); 3. Abduaziz Omonillaev, UZB (54,82).
Najduže vrijeme leta: 1. Rana Muhammad Usman Saeed, PAK (14,86 s); 2. Esteban Neira, CHI (12,99); 3. Dimitri Dimitrev, MDA (12,29).
Aerobatika: 1. Seunghoon Lee, KOR (46 bodova); 2. Seng Fatt Beh, TPE (42); 3. Taiga Kimura, JPN (41).
 

Datum objave: 18/05/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook