Naslovna > Automobili > Lamborghini > Huracan > Proizveden 400. trkački Huracan

Lamborghini Huracan

Proizveden 400. trkački Huracan

Iako Lamborghini nema pretjeranog iskustva u trkačkim takmičenjima, nakon samo šest sezona već se mogu pohvaliti brojnim uspjesima, što potvrđuje i nedavni jubilej kojeg su proslavili u kompaniji...

Nakon šest sezona takmičenja i skoro 100 pobjeda u trkama, Lamborghini Squadra Corse nedavno je proslavio proizvodnju svog 400. trkačkog automobila Huracan. Da bi proslavio tu priliku, italijanski proizvođač priredio je poseban događaj u svojoj fabrici, kome su prisustvovali razni rukovodioci Lamborghinija, kao što je predsjednik i izvršni direktor Stephan Winkelman. Za razliku od mnogih proizvođača, Lamborghini proizvodi drumska i trkačka vozila iz svog sjedišta u Sant’Agata Bolognese u Italiji, ista fabrika koja se koristi od osnovanja brenda 1963. godine.

 

 


,,Ponosni smo na ovu prekretnicu koja ne samo da je važna za Squadra Corse, nego i za cijelu kompaniju. Kroz nekoliko godina Squadra Corse se establirao na najvažnijim međunarodnim takmičenjima, a Huracan GT3 i Super Trofeo su nesporna referentna tačka u kategoriji Gran Turismo“, poručio je Winkelman. Mandat Huracana ST je počeo 2014. godine,  zamjenjujući Gallarda, a u poređenju sa GT3 modelom, ST razvija nešto manje snage i potisne sile. GT3 je debitovao 2015. godine, što je označilo zvanični ulazak brenda u GT trke.

 


Pomalo iznenađujuće, nije trebalo dugo da trkaći automobil postigne uspjeh na nekim od najvećih trka širom svijeta. Poslije samo šest sezona, italijanski superautomobil koji je 2019. dobio Evo paket, ima 100 pobjeda u svom imenu. Da bi pružili neku perspektivu, tih 100 pobjeda uključuju tri uzastopne pobjede na 24 sata Daytone, dvije pobjede na 12 sati Sebringa i trostruku krunu GT World Challengea. Ulazeći u sezonu 2021. sa jednom od najjačih postava vozača – Jordan Pepper, Andrea Caldarelli, Giovanni Venturini i Corey Lewis, nema sumnje da će se uspjeh na stazi nastaviti.

Datum objave: 07/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook