Naslovna > Teme > Proizvela 2 miliona vozila

Kia u Europi

Proizvela 2 miliona vozila

Iz Kia Motors Europe javljaju da su nedavno proizveli dvomilionito vozilo u Europi od 2006. godine, kada su sagradili fabriku u Europi …

Kijina slovačka fabrika, njihova jedina europska i istovremeno jedna od najmodernijih na svijetu, ima čak 56-postotni udio u Kijinoj europski prodaji. U ovoj fabrici proizvode sve tri varijante porodice cee’d (cee'd hatchback, kupe pro_cee’d i karavanski Sportswagon), model Sportage, koji je njihov najprodavaniji model u Europi, monovolumen Venga te jurilice cee’d GT i pro_cee’d GT, Kijine prve modele visokih performansi. Jubilarno dvomilionito vozilo, koje je izašlo iz fabrike u Žilini, bio je sportski Kia pro_cee’d GT metalik bijele boje Deluxe White.

 

Kako vozilo tako i motor (1.6 T-GDI snage 204 KS) proizvedeni su u toj fabrici – vozilo je namijenjeno belgijskom kupcu, koji će vozilo dobiti za nekoliko dana. Kia je prošle godine u slovačkoj fabrici proizvela više od 323.000 vozila i 493.000 motora (Kia proizvodi i motore za bratski Hyundai), što predstavlja novi proizvodni godišnji rekord ovog korejskog giganta. Od 2006., kada je pokrenuta proizvodnja u Žilini, porodica cee’d predstavlja polovinu svih proizvedenih vozila, a slijede Sportage i Venga. Kije iz ove fabrike prodaju se na čak 76 tržišta – veliku većinu predstavljaju Evropa i Rusija. Sva Kijina vozila u Europi dolaze s fabričkom 7-godišnjom garancijom / 150.000 kilometara.

Datum objave: 20/04/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook