Naslovna > Automobili > Volkswagen > I.D. Serija > Proizvodnja moguća i u SAD-u

VW ID Buzz

Proizvodnja moguća i u SAD-u

Prvobitno se pretpostavljalo da će model na američko tržište biti isporučen iz Njemačke, međutim, moguće je da će 2024. godine biti na traci VW fabrike u Tenesiju.

Volkswagen je prošlog mjeseca predstavio svoju sljedeću novu "zelenu" ID porodicu. Riječ je o  ID-u Buzz i ID Buzz Cargo, koji su bazirani na modularnoj MEB platformi. Prilikom predstavljanja novih proizvoda, njemačka kompanija je odmah najavila da će ID Buzz minivan stići do dilera u Sjedinjenim Državama: prvo će stići verzija s kratkim međuosovinskim razmakom, a potom će Amerikanci moći da kupe „rastegnutu“ verziju. Ali kargo verzija ID Buzz Carga neće biti na ovom tržištu. Tada je objavljeno da će monovolumen biti isporučen na američko tržište iz Njemačke.

 

 

 


Očekuje se da će putnička verzija ID.Buzz-a stići u SAD 2024. godine Moguće je da će biti registrovan u Sjedinjenim Državama. Prema Reutersu, u navedenoj godini Volkswagen ID.Buzz može doći na pokretnu traku jedine američke VW fabrike koja se nalazi u Tenesiju. Osim toga, pogoni istog poduzeća mogu početi proizvoditi potpuno električni kamioneta. Nema detalja o njemu, ali ne treba isključiti opciju da će to biti konkurent Ford F-150 Lightning.

 

 

 

 

VW namjerava uložiti 7,1 milijardu dolara u narednih pet godina u svoje poslovanje u Sjevernoj Americi. Njemački proizvođač planira kreirati 25 novih električnih vozila na ovom tržištu do kraja ove decenije u sklopu vlastite globalne razvojne strategije, a udio „zelenih“ modela trebao bi iznositi do 50% ukupnog broja.

Datum objave: 02/05/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook