Naslovna > Automobili > Mini > Countryman > Proizvodnja se seli u Njemačku

Mini Countryman

Proizvodnja se seli u Njemačku

Sljedeća generacija Countrymana stiže 2023. godine, a sama proizvodnja preseliće se iz Holandije u BMW-ovu fabriku u Lajpcigu…

Mini je potvrdio da treća generacija Countrymana debituje 2023. godine, a kada se pojavi biće ponuđena sa benzinskim, dizelskim i potpuno električnim pogonima. Međutim, kako bi podržao prelazak ovog crossovera na električni pogon, BMW je odlučio da preseli proizvodnju Countryman modela u Lajpcig. BMW je nedavno investirao 300 miliona eura u postrojenje kako bi nadogradili svoje proizvodne linije, lakirnice i kako bi obezbijedili logističke platforme za najnovije električne pogonske sklopove.

 

 


BMW-ova fabrika u Lajpcigu otvorena je 2005. godine i prošla je kroz čitav niz nadogradnji tokom posljednjih 15 godina. U ovoj fabrici BMW proizvodi seriju 1 i seriju 2 Active Tourer, te ima proizvodni kapacitet od oko 350,000 jedinica godišnje. Upravo ovi modeli dijele platformu sa britanskim adutom, pa je sasvim prirodno da se i proizvodnja vrši na istom mjestu. ,,Tokom posljednjih godina neprekidno smo radili na tome da našu fabriku dovedemo u uspješnu budućnost. Ovaj ugovor sa kojim će se Minijev Countryman proizvoditi u ovoj fabrici predstavlja još jednu prekretnicu na kojoj treba dalje raditi“ – izjavio je šef BMW-ove fabrike u Lajpcigu.

Datum objave: 20/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook