Naslovna > Automobili > Hyundai > i10 > Prostrani i sofisiticrani za evropsko tržište

Novi Hyundaijev i10

Prostrani i sofisiticrani za evropsko tržište

Udobnost i sigurnost kao oprema odgovaraju većem segmentu, ali i prostranost vozila koja je vodeća u klasi...

Hyundai Motor Europa je objavio prvu sliku nove generacije i10, koje je u potpunosti novo vozilo A segmenta. Ovo vozilo se pojavilo 5 godina nakon svog prethodnika,  nova generacija i10 demonstrira izvanredni napredak u ovom segmentu jer osobine koje ovaj model posjeduje kao i dodaci mogu se pronaći u vozilima viših klasa. Visoki nivo opreme, prostranost i funkcionalnost  zajedno sa sofisticiranim dizajnom i osvježenim voznim sposobnostima i kvalitetom, postavljaju novi nivo „pravih vrijednosti“ za Hyundai.

 

 
Kupcima nove generacije i10 će biti ponuđen najveći nivo  komfora i sigurnosti, sa mnogobrojnim dodacima koji se uobičajeno pronalaze samo kod više klase vozila. Opcije kao što su  automatska klima, kožni volan sa opcijom grijanja i cruise control obezbjeđuju bolju udobnost, dok sigurnosni dodaci koji se pojavljaju kao standard su kontrola stabilnosti i prednje zračne zavjese.

 

Novi i10 je 80 mm duži, širi 65 mm, a niži 50 mm od svog prethodnika. Nova generacija i10 pruža prtljažni prostor,  ali i prostor za noge putnika koji se nalaze kako na prednjem tako i na zadnjem sjedištu. Putnici koji se nalaze na prednjem i zadnjem sjedištu profitiraju od kombiniranog prostora za noge od 1.890 mm, dok je prtljažni prostor porastao za 10% na 252 l sa svim sjedištima postavljenim na svoje mjesto.


 
Nova generacija i10 je bazirana na potpuno novoj platformi sa 5 mm dužim međuosovinskim rastojanjem i repoziocioniranim  prednjim amortizerima koji  pružaju bolju upravljivost bez obzira na teren po kojem se vozite. Pored toga ovo vozilo je pažljivo usklađeno tako da donosi potpuno osvježene vozne performanse i smanjen nivo buke motora, za iskustvo u vožnji koje je maksimalno približeno B segmentu.

 

Europski dizjnerski tim na čelu sa glavnim šefom Tomasom Birkleom kreirao je dinamični oblik prema hyundaievoj filozofiji dizajna fluidne strukture kako bi naglasili atletske proporcije i velikodušne vanjske dimenzije vozila. Uglađeni vanjski dizajn je uparen sa stilskim interijorom koji prate visoko kvalitetni materijali.



Obzirom da se  95 % Hyundai i10 proda u Europi, tako je nova generacija istoimenog vozila razvijena i konstruirana u Hyundai europskom tehničkom centru u Russelheim-u, Njemačka. Nova generacija i10 će postati prvo vozilo A segmenta koje će također biti proizvedno  u regionu.



Početak proizvodnje planiran je za septembar, Nova generacija i10 će biti proizvedena u Izmitu, Turska. Godišnji kapacitet ove fabrike koji već proizvodi B-segment novi i20 , raste na 200.000 vozila a   prati ga multimilionska (euro) investicija u infrastrukturu u regiji. Kada nova generacija krene s prodajom širom Europe, 90 % vozila koje se proda u istoj će biti proizvedeno upravo u regiji.

 

»Pored toga HMMC je prikazao i nove slike Grand i10 koji će biti proizveden  i plasiran u Indiji i za indijsko tržište, također vozilo je napravljeno na sasvim novoj platformi.  Grand i10 je stilsko vozilo namjenjeno porodici koje odiše snažnim karakterom, odgovor je na sve više rastuće tržište i sami segment malih kompakta. Ovo vozilo je odgovor indijskim potrošačima koji od vozila i proizvođača traže  visoki nivo izdržljivosti, pouzdanosti i kvaliteta naravno.«

Datum objave: 07/08/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook