Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Provjerena bezbjednost kod pet novih modela

Euro NCAP

Provjerena bezbjednost kod pet novih modela

Agencija za testiranje bezbjedonosnog segmenta automobila, i simulaciju sudara, testirala je nedavno 5 novih modela, koji su se veoma dobro pokazali prilikom provjere...

Bezbjednost putnika unutar automobila, ali i drugih učesnika u saobraćaju, te pješaka je jedan o najvažnijih segmenata automobila. Danas proizvođači uvode brojne sigurnosne sisteme i dizajnerska rješenja kako bi povećali bezbjednost svojih modela. Jedan od najpoznatijih testova provjere sveukupne bezbjednosti je simulacija udara koju sprovodi EuroNCAP, na gotovo svim novim modelima. Tako je nedavno na red došlo pet novih automobila, koji su se pokazali kao siguran izbor za vozače.

 

 

 

 


Na testovima su se našli Hyundaievi modeli Bayon, Tucson i Ioniq 5, zatim Ford Mustang Mach-e GT i Toyota Yaris Cross. Četiri od 5 modela su zaradili sveukupnu ocjenu od 5 zvjezdica, jedino je Bayon dobio 4 zvjezdice, zbog manje ocjene prilikom testiranja zaštite vozača. Utvrđeno je da tokom sudara postoji velika mogućnost direktnog kontakta glave vozača i vrata koja se nalaze nasuprot njega, što za posljedicu može imati veoma teške povrede. Međutim ovaj model se u ostalim kategorijama pokazao odlično tako da su ocjene veoma visoke. Drugi modeli su bili na visini zadatka u svim poljima, a naročito se istakao Ford Mustang Mach-e GT u kategoriji zaštite odraslih, sa nevjerovatnih 92% sigurnosti.

Datum objave: 28/10/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook