Naslovna > Caterpillar > Provjereni utovarivač na točkovima po mjeri evropskih kupaca
FOTO GALERIJA (4)

CAT 950 GC

Provjereni utovarivač na točkovima po mjeri evropskih kupaca

Caterpillar 950 GC kombinuje odlične performanse i jednostavnost korištenja uz pouzdanost i izdržljivost materijala, po čemu su CATove mašine poznate...

 

 

Caterpillarov utovarivač 950 GC već se dokazao u zemljama s manje strogim standardima o kontroli emisije izduvnih gasova, a sada je prilagođen aktuelnim EU Stage IV standardima. Mašina se pokazala odličnom za utovar, hvatanje i transport materijala, posebno prilikom utovara na kamione i drobilice. Na građevinskim projektima 950 GC ističe se u pripremi gradilišta za početak gradnje, pri polaganju vodovoda i drugih cijevi, u čišćenju terena i manipulisanju paletama. Caterpillar 950 GC pogodan je i za dugotrajne, velike projekte kakve obično preduzimaju i finansiraju javni naručitelji. Ovaj utovarivač izuzetno je izdržljiv i pouzdan, što ga čini logičnim izborom za taj tip projekata.

Svestranost uz malu potrošnju goriva

 

Caterpillarova dokazana Z-bar šasija dizajnirana je kako bi se povećao kapacitet i snaga jaružanja. Kombinacija Catovih korpi iz serije „Performance“ i hidraulike „na zahtjev“ formula je za brzo i efikasno obavljanje zadataka postavljenih pred 950 GC. Caterpillar 950 GC opremljen je Cat Fusion sistemom koji mu omogućava brzu izmjenu i poboljšanu kontrolu alata, a sistem omogućava korištenje i alata izrađenih za druge utovarivače. Cat C7.1 ACERT motor maksimalne snage 180 kW i potpuno automatski sistem za regeneraciju postižu standarde emisije izduvnih gasova EU Stage IV. Sistem smanjuje operativne troškove, ne zahtijeva intervenciju operatera i ne utiče negativno na produktivnost mašine. Sistem nadzora praznog hoda motora, automatsko zaustavljanje motora u praznom hodu i automatsko uključivanje ventilatora za hlađenje smanjuju potrošnju goriva. Posljedično se smanjuje i buka pri radu mašine. Utovarivač 950 GC opremljen je elektronskim nadziranim mjenjačem s četiri brzine za kretanje naprijed i tri brzine za kretanje unazad. Mjenjač je dizajniran i proizveden u Caterpillaru i ima više zupčanika za jedan nivo prenosa, što produžava njegov vijek trajanja i povećava prodajnu vrijednost polovne mašine.

 

Jednostavno upravljanje, održavanje i servisiranje

 

Lakoća i jednostavnost upravljanja bili su najvažniji kriterijumi u dizajnu i rasporedu operaterove konzole. LCD ekran na kojemu su prikazane sve relevantne informacije dobro je vidljiv u svim uslovima, a karakteriše ga izvrsna ergonomija korištenja. Intuitivni sistem kontrole olakšava upravljanje mašinom, pa ga s lakoćom savladavaju i manje iskusni operateri. Ljestve s ručkama montirane na obje strane mašine omogućavaju lagan pristup prostranoj kabini i jednostavnu i brzu zamjenu filtera za vazduh motora. Za optimalnu vidljivost iz kabine zaslužni su ravno vjetrobransko staklo koje ne iskrivljuje sliku, kamera s pogledom unazad prisutna u standardnoj opremi i vanjska ogledala. Komfor operatera dodatno povećava klima uređaj s 10 otvora za duvanje u standardnoj opremi. Važne tačke održavanja hidrauličkih i električnih sistema dostupne su s nivoa tla što olakšava i ubrzava redovno održavanje mašine. Velike platforme omogućavaju jednostavan pristup hladnjacima, filterima i kontrolnim tačkama za uzimanje uzoraka tečnosti. Za još veću efikasnost u radu, Cat 950 GC se može dodatno opremiti tehnologijom Cat Product Link.

Datum objave: 15/03/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook