Naslovna > Automobili > Maserati > MC20 > Prve fotografije sa testne vožnje

Maserati MC20

Prve fotografije sa testne vožnje

Špijunske fotografije po prvi put prikazuju novi Maserati MC20 tokom testne vožnje...

Maserati je nedavno potvrdio kako će njegov novi superautomobil MC20 pokretati 3,6-litarski twin-turbo V6 agregat koji će isporučivati 630 KS pri 730 Nm obrtnog momenta, sa kojim će „stati na crtu“ modelima Lamborghini Huracan i McLaren 600LT. Najveća snaga ovog agregata dolazi na 7.500 o/min, a crvena zona je postavljena na 8.000 o/min.

 

 

Kako ne bi bilo problema oko paljenja smješe na velikim obrtajima, Maserati je agregat opremio Twin Spark sistemom, što je slično sistemu koji se nalazio na starom dvolitarskom Alfa Romeu 156. Ovaj agregat takođe posjeduje dvostruku bregastu osovinu, promjenjivo vrijeme otvaranja ventila i nekoliko unapređenja po ugledu na trkaća vozila, kao što je suvi karter sa vanjskim rezervoarom za ulje. Stepen kompresije agregata iznosi 11:1, što je prilično visoka cifra za jedinicu sa dvostrukim turbopunjačem, a dizajniran je u V rasporedu pod uglom od 90 stepeni kao i agregat u Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio ili V8 koji se nalazi u novom Ferrari Roma.

 

 

 

Ubrzo po lansiranju na tržište MC20 sa V6 agregatom, može se očekivati predstavljanje i potpuno električne varijante ovog superautomobila koja će moći „odmjeriti snage“ sa Pininfarinom Battistom, Lotusom Evijom i nadolazećim Tesla Roadsterom. Predstavljanje konvencionalnog modela je zakazano za početak septembra ove godine, a datum izlaska elektrifikovane varijante za sada još uvijek nije poznat. Maserati je takođe potvrdio kako će se novi MC20 sklapati u fabrici Viale Ciro Menotti u Modeni, gdje će se ujedino proizvoditi i navedena nova pogonska jedinica.

Datum objave: 18/08/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook