Naslovna > Vijesti > Prvi automobil sklopljen u Detroitu

GMS Hummer

Prvi automobil sklopljen u Detroitu

Na svečanosti na kojoj je prisustvovao i sam predsjednik SAD u blizini Detroita prvi automobil potpuno novog električnog pikapa Hammer sišao je sa proizvodne trake...

Ljubitelji kultnog modela Hummer sa velikim nestrpljenjem su iščekivali ovaj trenutak, a nakon početka serijske proizvodnje njegov dolazak na tržište je veoma blizu. Međutim nekoliko stvari će ga razlikovati od prethodnog legendarnog modela. Prije svega sada se Hummer ne proizovdi kao nezavisni brend već u okviru General Motorsa, a druga stvar je potpuno električni sklop koji će pokretati grdosiju od  4.1 tonu. Pogonski sklop, sastavljen je, u slučaju verzije primjerka koji je prvi proizveden,nazvane Edition 1, od tri električna motora i posjeduje snagu od nevjerovatnih 1.000 konjskih snaga.

 

 

 

 

 

Ova brojka omogućava novom Hummeru da brzinu od 0 do 100 km/h, dostigne za svega tri sekunde, uprkos velikoj masi.  Iz kompanije obećavaju da u okviru jednog punjenja električni pikap može da prijeđe 530 km. Takođe iz GM-a su obavijestili buduće vozače da ne preporučuju vuču teških prikolica, sa masom većom od 3,4 tone, jer u suprotnom gube pravo garancije. Edition 1 verzija je jedna od najskupljih u ponudi novog Hummera, a košta nešto više od 110.000 američkih dolara, a nakon nje u proizvodnju će krenuti i nešto pristupačnije varijante. Koliko je ovaj model popularan i važan za tržište Sjedinjenih Američkih Država govori i činjenica da je manifestaciji silaska sa trake prvog automobila prisustvovao i sam predsjednih države Joe Biden, koji je imao čast da se i provože unutar kompleksa fabrike.

Datum objave: 29/11/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook