Naslovna > Tehnika > Prvi autonomni Taxi pušten u saobraćaj

Autonomni automobili

Prvi autonomni Taxi pušten u saobraćaj

Kompanija Tonomy u saobraćaj je pustila nekoliko autonomnih Taxi vozila. Za sada je interes za korištenje takve usluge iznad svih očekivanja.

Firma Tonomy posljednjih nekoliko godina intezivno radi na razvoju Taxi vozila koje uslugu vrši bez vozača. U prvoj, eksperimentalnoj, fazi u saobraćaj je pušteno šest već pomalo zaboravljenih Mitsubishia i-MiEV. 
Za sada je kretanje automobila ograničeno na poslovni centar Singapura površine 6,5 km. Mogućnost poziva Taxia dobile su privilegovane osobe. Usprkos tome interes za vožnju je bio toliki da nije bilo mogućnosti za klasično punjenje baterija. One su jednostavno mijenjane sa punima...

 


Iako se stalno istiće da je ovo tek testna faza kompanija Tonomy se užurbano priprema za nastavak ekspanzije. Plan je da se do 2018. godine u Taxi službu uvede velika flota automobila koji će prvo biti dostupni na cijeloj teritoriji Singapura a potom i u svim većim svjetskim metropolama.
Kao što se zna Tonomy nije jedina kompanija koja se bavi ovom ideju. Odgovor ubrzo slijedi što je za krajnje korisnike dobro jer će se na taj način izbjeći monopol, odnosno visoke cijene usluge.

Datum objave: 26/08/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook