Naslovna > Automobili > Opel > Crossland > Prvi crossover u gami
FOTO GALERIJA (10)

Opel Crossland X

Prvi crossover u gami

Novi Crossland X je prvi Opelov crossover i drugi član „X“ porodice u kojoj se još nalazi veoma uspješni model Mokka X. Karakterišu ga spoj off-road dizajna i porodične funkcionalnosti…

U Muzeju savremene umjetnosti u Zagrebu bh. i hrvatskim novinarima je predstavljen potpuno novi crossover Opel Crossland X. Nakon prezentacije koju je održao Željko Sredoja, direktor Opela za Hrvatsku i BiH, prisutni su imali priliku razgledati i fotografisati novi gradski crossover. Ovo je za nas velika novost koja donosi promjene na više nivoa. Crossland X je s jedne strane prvi automobil koji je plod saradnje sa PSA grupacijom, započete još prije četiri godine razvojem ovog modela. Podsjećam da je u međuvremenu ta saradnja prеrasla i u vlasnički udio. S druge strane, Crossland X je prvi crossover u Opelovoj gami. Do sada smo imali nekoliko SUV modela od kojih je svakako najpoznatija aktuelna Mokka X. Crossland X objedinjuje off-road izgled, kojeg karakterišu povišena karoserija i pozicija sjedenja, te dodatne plastične obloge donjeg dijela karoserije, sa funkcionalnošću porodičnog automobila. Kao takav trebalo bi da bude veoma interesantan našim kupcima i od njega imamo velika očekivanja u narednom periodu - izjavio je Željko Sredoja, direktor Opela za Hrvatsku i BiH.

 

 


U Opelu ističu da je „Crossland X automobil modernog dizajna sa svim prednostima SUV-a i funkcionalnostima, koje savršeno odgovaraju porodičnom životu. On je model koji nudi ono nešto „X-tra“. Izvana privlačan i kompaktan s trendovskom dvobojnom karoserijom, a iznutra vrlo prostran i svestran s povišenim položajem sjedenja“. U unutrašnjosti se ističu do sada višestruko nagrađivana AGR ergonomska prednja sjedišta. Crossland X ima prtljažnik osnovne zapremine 410 litara. Zahvaljujući kliznim zadnjim sjedištima njegov kapacitet se može povećati na 510, a preklapanjem njihovih naslona i na maksimalnih 1.255 litara. Pogonska gama je zasnovana na 1.2-litarskim trocilindarskim turbo benzincima sa 110 i 130 KS (motori PSA) i na Opelovim 1.6-litarskim dizelašima sa 99 i 120 KS. U ponudi je i jedan LPG model sa 1.2 motorom i 81 KS. Sa navedenim motorima će se kombinovati ručni i automatski mjenjači. Pogon je na prednje točkove u svim verzijama. Crossland X nudi mnoštvo savremenih sistema koje svakodnevnu vožnju čine sigurnijom, udobnijom i lakšom. U Opelu izdvajaju kao interesantnije prilagodljiva prednja svjetla (AFL) u potpunoj LED tehnologiji, projekcijski ekran i panoramsku zadnju kameru koja pokriva ugao od 180° zajedno s naprednom pomoći pri parkiranju, upozorenje u slučaju frontalnog sudara uz otkrivanje pješaka i automatsko kočenje u slučaju nužde, sistem koji reaguje ako je vozač umoran, pomoć pri držanju saobraćajne trake, prepoznavanje saobraćajnih znakova i upozorenje na objekte u mrtvom uglu. Zvanična prodaja Crosslanda X na bh. tržištu bi trebalo da počne krajem šestog mjeseca, do kada će biti poznate i njegove cijene.


JEDNOSTAVNO POVEZIVANJE
Novi Crossland X dolazi i sa savremenim mogućnostima povezivanja karakterističnim za Opel zahvaljujući servisu Opel OnStar, kao i informacijsko-multimedijalnoj tehnologiji IntelliLink, koja je kompatibilna s platformama Apple CarPlay i Android Auto, uključujući na dodir osjetljive ekrane u boji dijagonale do 8-inča.

 

Datum objave: 15/04/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook