Naslovna > Cupra > el-Born > Prvi Cuprin električni model

Cupra el-Born

Prvi Cuprin električni model

Cupra, Seatov podbrend, zvanično je lansirala svoje čisto električno vozilo pod nazivom ei-Born. Na tržištu bi se moglo naći naredne godine, proširujući tržište električnih hatchback modela gdje trenutno dominiraju Nissan Leaf, Kia Niro i novi VW ID.3...

U suštini, Cupra el-Born je proizvodna verzija konceptualnog modela Seat el-Born prikazanog na sajmu automobila u Ženevi 2019. godine, koji će biti lansiran na tržište pod značkom podbrenda. Proizvodni model sa konceptom dijeli isti dizajn kratkog poklopca motora, rešetke hladnjaka, prednje prozore i spojler na zadnjim vratima. el-Born takođe sadrži niz sportskih stilskih znakova kako što je spuštena šasija, jedinstveni 20-inčni aluminijumski naplaci, prednji i zadnji branik agresivnog dizajna, širi bočni i veći zadnji spojler.

 

 

 

 

Kao i VW ID.3, el-Born je baziran na platformi VW Grupe za električna vozila pod nazivom MEB, sa električnim motorom postavljenim na zadnju osovinu. Za razliku od njemačkog „rođaka“ El-Born ima domet od gotovo 500 kilometara, zahvaljujući bateriji od 82 kWh. Ovaj baterijski sklop je trenutno najveća jedinica koja je dostupna među vozilima Volkswagen Grupe. Prema informacijama proizvođača, ovaj model bi trebao biti u stanju dostići ubrzanje do 50 km/h za 2,9 sekundi, a ostali parametri vozila za sada ostaju tajna. Međutim, dok je Seat upravljao projektom ovaj hatchback je trebao biti opremljen električnim motorom „do 200 KS“ postavljenim na zadnju osovinu, što bi omogućilo postizanje „stotke“ za 7,5 sekundi.

 

 

 

 

Seat je takođe ranije govorio kako će na vozilu biti dostupna baterija VW Grupe od 62 kWh, koja omogućava WTLP autonomiju od oko 420 kilometra. Da li će ova komponenta biti dostupna i na Cuprinom modelu ostaje da se vidi. Platforma nudi podršku za brzo punjenje, za koju Cupra tvrdi da bi trebala omogućiti domet od 260 kilometara za samo 30 minuta punjenja. Korištenjem brzog punjača od 100 kW, ovaj hatchback napuni bateriju na 80% kapaciteta za samo 47 minuta.

 

 

 

 

 

Cupra je takođe potvrdila kako će el-Born imati niz praktičnih funkcija kao što napredni Augmented Reality head-up display, povezivanje infotaiment sistema vozila sa pametnim telefonima i integrisani sistem toplotne pumpe koja ne koristi energiju iz baterije vozila za zagrijavanje kabine čime se povećava autonomija vozila.

Datum objave: 09/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook