Naslovna > Automobili > Maserati > Ghibli > Prvi električni trozubac

Maserati Ghibli Hybrid 2021.

Prvi električni trozubac

Maserati je predstavio svoj prvi hibridni model pod nazivom Ghibli Hybrid, koji će se naći na tržištu od oktobra...

Elektrifikacija modela Ghibli obuhvata novi dvolitarski četvorocilindarski benzinski agregat sa električnim superchargerom i 48V „blagom“ hibridnom asistencijom. Krajnji rezultat ovog zahvata je smanjenje emisije CO2 za oko 25% u poređenju sa standardnim V6 agrgatom modela Ghibli, a istovremeno omogućava slične performanse. Novi pogonski agregat isporučuje 330 KS pri 450 nm obrtnog momenta i omogućava ubrzanje od nule do 100 km/h za 5,7 sekundi i razvijanje maksimalne brzine od 255 km/h.

 

 

 

Električna asistencija dolazi u obliku starter generatora koji prikuplja energiju nastalu tokom kočenja i usporavanja i skladišti je u manju bateriju. Električni supercharger koristi prikupljenu energiju za podršku četvorocilindričnom agregatu tokom postizanja obrtnog mometa kako bi se smanjilo njegovo opterećenje u radu i smanjila potrošnja goriva. U Sport režimu supercharger zamjenjuje ukupnu snagu agregata. Izduvni sistem je posebno dizajniran kako bi omogućio specifičan zvuk novoj pogonskoj jedinici, a Ghibli Hybrid ne koristi sistem ozvučenja kako bi projektovao lažni zvuk agregata u kabini prilikom vožnje što preferiraju pojedini brendovi.

 

 

 

 

Iako je pogonski sistem potpuno nov, Ghibli Hybrid vizuelni izgled ostaje uglavnom nepromijenjen. Na vanjskom dijelu se pojavljuju pojedini detalji u plavoj boji poput prepoznatljivog trostrukog ventilacionog otvora na prednjim krilima, kočionih kliješta i oznake na C-stubu. Prednja rešetka dobija novi suptilni izgled, zadnje svjetlosne grupe novi vizuelni potpis, a Ghibli Hybrid je dostupan u novoj srebrno plavoj boji sa bisernim sjajem pod nazivom Grigio Evoluzione.

 

 

 

 

 

 

U kabini se nalazi djelimično digitalna instrument tabla sa prikazom informacija na displeju između pokazivača brzine i broja obrtaja, dok je centralni displej od 10,1 inča nadograđen novim infotaiment sistemom. Ghibli Hybrid je kompatibilan sa sistemom Maserati Connect koji omogućava korisnicima daljinski kontrolu određenih funkcija putem aplikacije za telefone, praćenje servisnih intervala, povezivanje automobila sa uređejima putem aplikacija Amazon Alexa i Google Assist kao i mnoge druge korisne opcije.

 

 

 

 

 

Cijena novog Ghibli Hybrid se kreće od 64.066 eura, koja se povećava na 71.330 eura za Gran Sport i GranLusso varijante.

Datum objave: 17/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook