Naslovna > Automobili > BMW > iX > Prvi kompaktni EV sa 309 KS i dometom od 440 kilometara

BMW iX1

Prvi kompaktni EV sa 309 KS i dometom od 440 kilometara

Možda izgleda visok i kockast, ali BMW iX1 je iznenađujuće aerodinamičan, sa koeficijentom otpora od 0,26. Ubrzava s mjesta do 100 km/h za 5,7 sekundi, a maksimalna brzina je 180 km/h...

Prvi ikada kompaktni EV sa oznakom BMW-a je potpuno novi iX1, verzija na baterije potpuno novog, malog SUV-a X1. Nazvan BMW iX1 xDrive 30, ima dva električna motora koji mogu isporučiti do 309 KS i 494 Nm obrtnog momenta, a njegov domet je procijenjen na 438 km. Ubrzava s mjesta do 100 km/h za 5,7 sekundi, a maksimalna brzina je 180 km/h. Tačan kapacitet baterije još nije objavljen, ali se govori o 70 kWh. BMW kaže da bi ovi brojevi mogli biti podložni promjenama prije nego što vozilo uđe u proizvodnju krajem godine.

 

 

 


Što se tiče dizajna, novi iX1 karakteriše najnoviji BMW-ov dizajnerski jezik, sa svjetlima koji se veoma mnogo ističu oko uglova prednje maske. Sa zadnje strane su najupečatljivija svijetla u stilu oštrice koja daju vozilu vrlo širok stav i agresivan izgled. Unutra izgleda identično BMW-u serije 2 Active Tourer, koji je prvi model bavarskog proizvođača automobila koji nema fizičku kontrolu za infotainment. Stoga ima istu postavku dvostrukog zakrivljenog ekrana i standardni sportski volan.

 


iX1 se može razlikovati od ostalih modela koji još uvijek troše gorivo po sada već poznatoj plavoj oblogi koju BMW stavlja na sve svoje EV, a točkovi su takođe jedinstveni za električnu varijantu. BMW trenutno nije mnogo govorio o iX1, tako da će konačne specifikacije i informacije o cijenama biti otkrivene kasnije.

Datum objave: 01/06/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook