Naslovna > Automobili > Volkswagen > I.D. Serija > Prvi performantni ID uskoro na tržištu

VW ID 3 R

Prvi performantni ID uskoro na tržištu

Prema pojedinim informacijama uskoro se može očekivati početak radova na performantnoj, R varijanti ID 3 električnog hatchbacka čiji se dolazak na tržište može očekivati 2024. godine...

Električni „hot hatch“ će biti produkt Volkswagenovog performantnog odjeljenja R. Ovakvim potezom kompanija namjerava ojačati veze između uspješnog prototipa ID R i novog najvažnijeg ID modela iz ponude. Šef razvojnog odjela kompanije Volkswagen Frank Welsch je izjavio  kako je ID 3 R „nešto što gledamo“ i pri tom dodao kako mu se ideja dopada, ali treba donijeti odluku da li je tržište spremno prihvatiti takav model. Welsch je rekao kako bi predloženi R model predstavljao vrhunac ponude ID 3 linije i da bi mogao biti jedina čisto performantna varijanta.

 

 

 

Volkswagen je planirao da oznaka performantnih električnih modela bude GTX, ali se ona ipak neće koristiti na ID 3 jer je rezervisana za vozila sa dva elektromotora i pogonom na sva četiri točka. Takav pogonski sistem više odgovara većem SUV modelu ID 4, dok se ID 3 isporučuje samo sa jednim elektromotorom i pogonom na zadnju osovinu.

 

 

Prema riječima Welscha ID 3 može prihvatiti pogon na sva četiri točka, ali je malo vjerovatno da će ga „ponijeti“ prva generacija. On je istakao kako neće biti GTX varijante, jer tek treba da se donese odluka o R varijanti sa pogonom na zadnju osovinu. Za podsjećanje, Welsch je prošle godine izjavio kako takav automobil treba performantni električni motor i pogon na sva četiri točka.

 

 

Najsnažnija varijanta modela ID 3 isporučuje 204 KS, a očekuje se da performantna R varijanta bude raspolagala sa najmanje 300 KS. Međutim, performanse neophodne za ID 3 R lako bi mogle biti dostupne ubrzanim razvojem električne tehnologije do 2024. godine. Šef R odjela Jost Capito je nedavno izjavio kako oni sarađuju sa Volkswagenovim sportskim ogrankom kako bi najbolje implementirali tehnologiju baterija korištenih u prototipu ID R u ostala vozila iz game.

Datum objave: 29/06/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook