Naslovna > Automobili > Hyundai > Kona > Prvi performantni SUV sa moćnim agregatom

Hyundai Kona N

Prvi performantni SUV sa moćnim agregatom

Proizvođač iz Južne Koreje precizirao je datum izlaska na tržište i cijenu nove Kone, SUV N linije koju krasi dostupnost, kompaktnost te unikatna snaga pogonske jedinice, snage 286 KS...

Ono po čemu je prepoznatljiva Hyundai-eva N linija je sanžan motor. Tako će novu Konu N pokretati turbo-benzin 2.0, 4-cilindrični motor snage 276 konjskih snaga te 392 Nm koji će omogućiti ubrzanje od nule do 100km/h za svega 5,5 sekundi, dok će maksimalno ubrzanje biti 240 km/h. Snaga se sa motora prenosi samo na prednje točkove, automatskim 8-stepenim mjenjačem, koji ima tri dodatne postavke kako bi omogućio maksimalan performans agregata.

 

 

 

 

 


Prva od ovih opcija je „N Grin Shift“, koja pojačava snagu motora na 286KS u periodu od 20 sekundi, te prebacuje na niži stepen prenosa radi većeg ubrzanja. Nakon korištenja ove opcije vozač mora da sačeka 40 sekundi na ponavljanje iste. „N Power Shift“ je opcija čije se dejstvo uključuje kada se koristi više od 90% gasa, pooštravaju se promjenje stepena prenosa u cilju bržeg kretanja automobila. Treća opcija „N Track Sense“, omogućava optimizaciju promjene brzina na stazama.  Pametni sistem mjenjača automatski donosi odluke, kako kažu iz Hyundaia, na osnovu "podataka iz moto sporta i ponašanja vozača". Kako bi podržali moćniji motor i njegovu nadgradnju u Hyundaiu su prilagodili šasiju nove Kone i tako unijeli brojne novine. Za razliku od svog prethodnika novi SUV N model posjeduje ugrađene veće kočnice, izmjenjen donji ovjes, prilagodljive amortizere, veću širinu i šire kovane alu naplatke od 19 inča.
Unutrašnjost je takođe redizajnirana u skladu sa N linijom, prilagođeni su legurne pedale, sportska sjedišta sa plavim detaljima, ručica mjenjača te upravljač iza koga se nalazi gititalna instrumentalna tabla. Središnji dio konzole zauzima 10.25-inčni infotainment sistem, dok se u Hyndaiu hvale sa head-up displejem za kojeg kažu da "dodaje dimenziju sličnu igri u doživljaju vožnje", u N ili S režimima vožnje. Vođeno je računa i o sigurnosti prilikom konstrukcije, tako će nova Kona N  imati značajan broj sigurnosne opreme. Uključujući pomoć pri zadržavanju trake, pametni tempomat i asistenciju za izbjegavanje sudara u mrtvoj tački. Očekivani datum lansiranja Hyundai Kona N u Evropi je jul 2021. godine, dok je očekivana globalna cijena između 24.300 i 30.100 američkih dolara.

Datum objave: 19/07/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook