Naslovna > Vijesti > Prvi podzemni tunel kompanije Boring pušten u pogon

Tesla

Prvi podzemni tunel kompanije Boring pušten u pogon

The Boring Company u vlasništvu Elona Muska, je pustila u pogon svoj prvi podzemni tunel sagrađen ispod konferencijskog centra u Las Vegasu. Kroz tunel se za prevoz koriste Teslini automobili, a trebao bi da predstavlja jeftiniju varijantu transporta od podzemne željeznice...

Građevinski radovi na Teslinom prvom podzemnom tunelu su gotovi, a sada je započelo i testiranje funkcionalnosti novog transportnog sistema. Sistem je dobio ime LCCV Loop i sastoji se od dva uska tunela dužine oko 1.3 kilometra i tri stanice od kojih su dvije stacionirane na krajevima konferencijskog centra, a treća se nalazi u sredini, između dva tunela. Sistem je prilično jednostavan i funkcioniše po principu sličnom podzemnoj željeznici gdje su vozila na šinama zamijenjena automobilima. Putnici mogu da uđu u bilo koji od slobodnih automobila i prevezu se do željene stanice, a svako vozilo može da primi po četiri putnika. Automobili kroz tunele nisu pogonjeni sistemima autonomne vožnje već ih voze ljudi, a još uvijek nije poznato da li će autonomna vožnja biti uvedena u bližoj budućnosti.

 

 


U Boring kompaniji tvrde da tunel skraćuje vrijeme putovanja sa jednog na drugi kraj centra sa 45 na dva minuta, ali je pri testiranju na stanicama ipak bilo kraćih zastoja, a putnici su morali da čekaju sljedeće slobodno vozilo, tako da je vrijeme transporta često bilo zntno veće od navedenog. Kapacitet je prvobitno procijenjen na 4.400 putnika po satu, ali je realna vrijednost prema tehnološkom magazinu Tech Crunch bliža 1.200 putnika na sat. Konferencijski centar u Las Vegasu je prvobitno razmtrao izgradnju tradicionalne željeznice koja bi imala mnogo veći kapacitet, ali su troškovi gradnje od 52.5 miliona dolara, koje je ponudila Boring kompanija, bili znatno niži od konkurencije.

Datum objave: 29/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook