Naslovna > Suzuki > Across > Prvi Suzukijev hibridni SUV

Suzuki Across

Prvi Suzukijev hibridni SUV

Suzuki je otkrio novu perjanicu u svom SUV segmentu pod nazivom Across, koji je ujedino i prvi model ovog brenda sa plug-in hibridnim sklopom..

Suzuki Across je u suštini „prepakovana“ Toyota RAV4 i predstavlja nedavno sklopljeno partnerstvo između ova japanska proizvođača na razvoju elektrifikovanih vozila. Kao plod zajedničke saradnje, Across će se pojaviti na tržištu sa krajem ove godine uporedo sa hatchback modelom baziranim na Toyoti Corolli. Kozmetičke revizije ovog „blizanca“ RAV4 uključuju nove prednje i zadnje branike, redizajniranu rešetku hladnjaka, nova LED prednja svjetla i restilizovane zadnje svjetlosne elemente. Kupcima su na raspolaganju 19-inčni aluminijumski naplaci i šest nijansi boja karoserije.

 

 

 

 

U kabini Across dobija multifunkcionalni upravljač, klimatizaciju i 9-inčni infotaiment sistem osjetljiv na dodir sa Apple CarPlay i Android Auto podrškom. Tu je naravno i niz pregradaka za odlaganje sitnica i držača za čaše „rasutih“ po kabini, ali i praktična električna utičnica za uređaje u prtljažniku zapremine 490 litara. Suzuki Across pokreće hibridni plug-in pogonski sklop, koji se sastoji od 2,5-litarskog četvorocilindričnog benzinca, litijum-jonskih baterija od 18,1 kWh i po elektromotor na svakoj osovini. U kombinaciji, ovaj pogonski sklop isporučuje 183 KS pri 270 Nm obrtnog momenta, a prema Suzukijevim informacijama maksimalni domet u potpuno električnom modu iznosi 75 kilometara.

 

 

 

 

Plug-in pogonski sklop Acrossa nudi vozaču više opcija vožnje, koje omogućavaju kretanje u hibridnom ili potpuno električnom režimu. Tu je takođe i dodatno podešavanje koji održava nivo napunjenosti baterije za kasnije korištenje u toku vožnje, kao i način rada punjača baterije koji može dopunjavati bateriju bez potrebe priključivanja na stanicu za punjenje. Kupcima je na raspolaganju i bogata sigurnosna oprema, koja uključuje opciju sprečavanja sudara, pomoć pri održavanju pravca, prepoznavanje saobraćajnih znakova i nadzor slijepe tačke. Tu je takođe aktivni tempomat sistem, koji može automatski kontrolisati gas i kočenje u gradskom saobraćaju.

 

 

 

Suzuki je najavio prodaju modela Across na evropskom tržištu ove jeseni, ali cijena još uvijek nije poznata. Najvjerovatnije će se kretati oko 37.112 eura što je cijena osnovne varijante Toyote RAV4.

Datum objave: 02/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook