Naslovna > Automobili > Kia > Koup > Putokaz za budućnost
FOTO GALERIJA (14)

Predstavljamo - Kia Koup

Putokaz za budućnost

Američki dizajnerski centar Kia konceptom Koup nadmašio je najsmjelija očekivanja i tako otkrio putokaz smjera kojim će se kretati korejski automobili budućnosti

Nakon debija na njujorškom sajmu automobila, konceptni Kia model Koup i dalje plijeni pažnju svjetske automobilske javnosti. Riječ je o kupeu sa izuzetno naglašenim sportskim amicijama, koji otkriva u kojem će pravcu u budućnosti ići dizajn Kia automobil. Koup je u potpunosti razvijen u dizajnerskom centru u Kaliforniji i označava početak bitke za osvajanje američkog, ali i svjetskog tržišta. Balansirane proporcije i fluidni dizajn u kombinaciji sa velikim otvorima za vazduh čine da konceptni kupe izgleda dinamično, čak i kada stoji. Sportskom feelingu doprinosi i originalna Ceramic red nijansa crvene boje, koja na eksterijeru, rađenom u maniru novijih Hondinih modela ili možda Micubišijevih, izgleda odlično.

 

 

 

Nisu samo uobičajeni elementi poput spojlera ili hromiranih detalja na ovom automobilu izrazito sportski, jer se tu nalaze i detalji koji karakterišu tehnička dostignuća današnjice, a to su već nezaobilazne LED diode i komponente od karbonskih vlakana. Zadnji kraj automobila izveden je krajnje jednostavno, ali efektno i da nije dvije velike cijevi izduvnog sistema, teško bi se dalo zaključiti da se radi o prilično moćnom kupeu. Naime Koup je pokretan dvolitrenim Theta II motorom, koji zahvaljujući twin scroll turbopunjaču isporučuje 290 konja i 388 Nm obrtnog momenta u području između 2.000 i 4.000 obrtaja. Za distribuciju ovolike količine snage pobrinuo se šestostepeni mjenjač, automatski mjenjač kojim se može rukovati i uz pomoć polugica, a pogon je usmjeren na prednje točkove.


 

Unutrašnjost je dizajnirana uz korištenje kvalitetnih materijala i pored modernog pristupa možemo u nekim detaljima prepoznati obilježja kuće. Upotreba aluminijuma, karbonskih vlakana i kože samo potvrđuju da se kreiranju Kia kupea ozbiljno pristupilo. Tehnofili će se u kabini Koupa osjećati kao u svojoj kući, jer je automobil opremljen tehnološkim igračkama poput Juke Box audio-sistema, bluetooth konekcije te najmodernijim navigacionim sistemom. U skladu sa globalnim strogim propozicijama o sigurnosti, Koup je opremljen naprednim sistemima aktivne i pasivne sigurnosti, od kojih ćemo nabrojati set od šest vazdušnih jastuka, sistem monitoringa pritiska u gumama te elektronsku kontrolu stabilnosti koja obezbjeđuje maksimalan kontakt sa podlogom. Kvalitetnom kontaktu pomaže i paket guma impresivnih dimenzija. Ovim automobilom Kia je još jednom potvrdila da je sposobna da se uhvati u koštac sa ozbiljnom konkurencijom i to u svim popularnim segmentima. Iako je riječ o modelu prilično naprednog dizajna, može se očekivati njegovo skoro pojavljivanje u serijskoj proizvodnji.

Datum objave: 02/04/2008
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook