Naslovna > Automobili > Audi > Q8 > Q8 uspješno savladao još jedan test

Audi

Q8 uspješno savladao još jedan test

„Test sjevernog jelena“ je specifičan test bezbjednosti na kojem su pali mnogi modeli poznatih proizvođača ili su se izvukli za dlaku...

Ovaj test sprovodi  Teknikens Värld već decenijama, a njime se ispituju manevarske osobine vozilam u ekstremnim uslovima, koji podrazumijeva naglu promjenu pravca vozila, pri brzini od 60 km/h, čime se simulira izbjegavanje prepreka na putu. Na osnovu sprovedenog testa, utvrđuje se koliko je određeni model stabilan i bezbjedan u datim okolnostima.

 


Poljuljane rezultate na testu stabilnosti uglavnom imaju SUV vozila, koji bez obzira na svoju robusnost i agresivniji izgled, ipak nisu toliko stabilni kao limuzine. Međutim neka SUV vozila uspješno savladavaju ove izazove, a među njima se našao i Audijev model Q8 koji se pokazao prilično stabilnim na pomenutom testu.  Jureći poligonom brzinom od 77 km/h Q8 je prošao bez problema, što je iznenadilo i samog testnog vozača. Međutim ni pri brzini od 79 km/h Audi nije imao većih problema, tek je 80 km/h postala problematična brzina, kada je automobil odao utisak da mu je lošijem rezulatu doprinjelo slabije stanje pneumatika. Na kraju, Q8 se pokazao nadprosječno dobrim za svoj segment. Za test je korišćena verzija 50 TDI quattro sa 285/45 R21 Hankook Ventus S1 evo3 gumama.

Datum objave: 28/01/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook