Naslovna > Automobili > Subaru > Impreza > Racionalnija od očekivanja
FOTO GALERIJA (9)

Novitet-Subaru Impreza 2012

Racionalnija od očekivanja

Četvrta generacija Impreze dizajnerski nije ostala na tragu atraktivnog koncepta iz prošle godine, ali je donijela više prostora u unutrašnjosti. Tehnološka osnova je poznata i uglavnom preuzeta iz prošlog modela...

Teško se sjetiti savremenog automobila koji je imao kraću karijeru od Subaru Impreze treće generacije. Svjetskoj javnosti predstavljena je 2007. godine na sajmu automobila u New Yorku, da bi već ove godine, na istom mjestu, dobila punopravnu nasljednicu. Svojevrsna najava novog modela bio je prošlogodišnji Subaru Impreza Concept, koji je ljubiteljima japanske marke pobudio nadu u dizajnerski preporod. Na njihovu, ali i na žalost većine automobilskih zaljubljenika kojima je Impreza u krvi, njena četvrta generacija je tek blijeda sjenka atraktivnog koncepta.  Tačnije dizajn komercijalne izvedbe do te mjere je ublažen i podređen ukusima američkih kupaca da je za Evropljane izgubio gotove sve čari sajamske verzije. Ono što golim okom nije vidljivo, a bitno određuje novi model su brojna poboljšanja napravljena ispod lima. Nova Impreza je dobila veći osovinski razmak i novu krovnu liniju, konstrukcijske promjene zahvaljujući kojima je najviše profitirao putnički prostor. Osim većeg komoditeta u enterijeru, putnici drugog reda dobili su i dodatni prostor za noge, a iz Subarua poručuju da je povećanjem dimenzija profitirao i prtljažnik, u obje  karoserijske izvedbe.

 

 

 

 

 

Za razliku od vanjštine dizajn unutrašnjosti donosi vidna poboljšanja, a kao i do sada naglasak je stavljen na funkcionalnost. Sve komande su krajne jednostavne, dok u Subaruu navode da je kvalitet materijala i završne obrade podignut stepenicu više u odnosu na prethodnika. Visok nivo sigurnosti garantuju šest serijskih vazdušnih jastuka, te izuzetno čvrsta konstrukcija okvira karoserije. U dinamičkom pogledu sigurnost vožnje povećava i simetrični AWD na sve točkove, sa prenosom snage  između osovina u omjeru 50/50 posto. Kada je riječ o pogonu nova Impreza u Evropi će se od starta moći dobiti sa 2.0-litarskim Boxer benzincem sa 148 KS, te istolitarskim i dvije konjske snage jačim dizel agregatom, koji će u ponudu biti uvršten nešto kasnije. Benzinski agregat predstavnik je treće generacije Subaruovih Boxer agregata koji odlikuju niža emisija CO2 i prosječna potrošnja, a dizelaš pravi raritet Boxer koncepcije. Oba motora će se moći kombinovati da petostepenim ručnim mjenjačem ili kontinuiranim Lineartronic CVT automatskim mjenjačem. Prodaja nove Impreze na evropskom tržištu počinje na jesen tekuće godine.

Datum objave: 01/06/2011
Komentarišite ovaj članak


Stanje na putevima

Partneri

Auto Shop Magazin

TV Emisija ASM Plus

 

Facebook